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Você está em: Início > ESAS L_Zootecnia Plano curricular
Objetivos e conteúdos programáticos de Zootecnia ( descarregue aqui os resumos das UC...)
1º semestre
2º semestre
LZOO1101 Anatomia e Fisiologia / Anatomy and Physiology
LZOO1102 Atividades Pecuárias I / Animal Management Practical Training I
LZOO1103 Biologia / Biology
LZOO1100 Matemática / Mathematics
LZOO1104 Mesologia / Mesology
LZOO1105 Química / Chemistry
LZOO1156 Atividades Pecuárias II / Animal Management Practical Training II
LZOO1153 Biodiversidade dos Agroecossistemas / Biodiversity of the Agricultural Ecosystems
LZOO1152 Bioquímica / Biochemistry
LZOO1150 Estatística / Statistics
LZOO1151 Microbiologia e Parasitologia / Microbiology and Parasitology
LZOO1155 Motores e Tratores / Engines and Tractors
LZOO1154 Solos e Fertilidade / Soils and Soil Fertility
3º semestre
4º semestre
LZOO1200 Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas I / General Agriculture and Agricultural Machinery I
LZOO1201 Genética e Melhoramento Animal / Animal Genetics and Improvement
LZOO1202 Higiene e Proteção da Saúde Animal / Hygiene and Animal Health Protection
LZOO1203 Higiene, Segurança e Saúde no Trabalho / Safety, Hygiene and Health at Work
LZOO1204 Nutrição Animal I / Animal Nutrition I
LZOO1205 Reprodução / Reproduction
LZOO1250 Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas II / General Agriculture and Agricultural Machinery II
LZOO1251 Agropecuária e Ambiente / Livestock Environment
LZOO1252 Bovinicultura / Cattle Husbandry
LZOO1253 Nutrição Animal II / Animal Nutrition II
LZOO1254 Ovinicultura e Caprinicultura / Sheep and Goat Production
LZOO1255 Pastagens, Forragens e Arvenses / Pastures, Forages and Crops
5º semestre
6º semestre
LZOO1300 Avicultura / Poultry Farming
LZOO1301 Informática e Processamento de Dados / Computer Science and Data Processing
LZOO1302 Mercados e Políticas Rurais / Rural Markets and Policies
LZOO1303 Produtos de Origem Animal / Products of Animal Origin
LZOO1304 Projetos Agropecuários / Agricultural Projects
LZOO1305 Suinicultura / Swine Production
LZOO1354 Estágio / Traineeship
LZOO1350 Etologia e Bem-Estar Animal / Ethology and Animal Welfare
LZOO1351 Gestão e Empreendedorismo em Meio Rural / Management and Entrepreneurship in Rural Environment
LZOO1352 Outras Produções Animais / Other Animal Productions
LZOO1353 Projeto de Estágio / Traineeship Project

Unidade curricular / Curricular Unit : Química / Chemistry
LZOO1105 Ciências Químicas 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship                   
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aprofundar e consolidar conhecimentos em química geral.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Consolidate the knowledge in general chemistry.
Conteúdos programáticos
Teórica
1. Estrutura Atómica e Tabela Periódica. 2. Ligação Química. 3. Compostos de Coordenação. 4. Água e
soluções aquosas. 5. Introdução à Termoquímica. 6. Cinética Química. 7. Equilíbrio Químico. 8. Reações
Ácido-Base. 9. Reações de Precipitação. 10. Química dos colóides. 11. Reações de oxirredução.
Prática Laboratorial
1. Unidades de concentração: Cálculos e preparação de soluções. 2. Equilíbrio químico. 3. Reações ácidobase:
Volumetria, soluções tampão. 4. Produto de solubilidade. 5. Reações redox.
Syllabus
Theoretical
1. Atomic Structure and Periodic Table. 2. Chemical bond. 3. Coordination Compounds. 4. Water and aqueous solutions. 5. Introduction to
Thermochemistry. 6. Chemical Kinetics. 7. Chemical Equilibrium. 8. Acid-base reactions. 9. Precipitation reactions. 10. Chemistry of Colloids. 11.
Redox reactions.
Laboratorial
1. Concentration solutions. 2. Chemical Equilibrium. 3. Acid-Base Reactions: Titration, buffer solutions. 4.Solubility product. 5. Redox Reactions.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Mesologia / Mesology
LZOO1104 Geociências 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Entender a importância da climatologia/agrometeorologia e dos ciclos geoquímicos dos elementos no sistema solo-planta-atmosfera. Integrar os seus impactos na gestão dos recursos naturais, na prevenção de riscos geológicos e no ordenamento do território. Confrontar o estudante com a necessidade de emitir opiniões alicerçadas em bases científicas. Saber discutir e integrar os condicionalismos pedoclimáticos como forma de garantir uma agricultura sustentável e a utilização racional dos recursos.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Understand the importance of Climatology/Agrometeorology and geochemical cycles of elements in the interface soil-plant-atmosphere. Integrate their impacts in the natural resources management, prevention of geological risks and territory planning. Confront the student with the need to issue opinions grounded in scientific principles. They must have knowledge to discuss and integrate pedoclimatic constraints in order to ensure sustainable agriculture and rational utilization of resources.
Conteúdos programáticos
Meteorologia, Climatologia e Agrometeorologia. Atmosfera terrestre. Radiação. Efeitos, intensidade e fotoperíodo. Temperatura do ar e do solo. Constantes térmicas. Ciclo hidrológico. Balanço hídrico: métodos utilizados e importância para os projetos agrícolas. Geada; métodos de luta. Circulação geral da atmosfera. Vento; medidas de proteção. Classificações e tipos climáticos. O clima de Portugal. Normais climatológicas. Instrumentos. Previsão meteorológica para a agricultura. Cartas de tempo e sistemas de aviso.
Geologia/Geoquímica do Ambiente. Minerais. Geodinâmica interna: Classificação, composição, e estabilidade das rochas. Geodinâmica externa: meteorização; minerais resistentes; produtos da meteorização. Dinâmica dos elementos; minerais de argila herdados e de síntese. Importância dos minerais secundários e fatores que condicionam a sua formação. Diagénese e rochas sedimentares. Caracterização das rochas por exame macroscópico. Introdução ao estudo da Pedogénese.
Syllabus
Meteorology, Climatology and Agrometeorology. Earth atmosphere. Radiation. Effects, intensity and photoperiod. Air and soil temperature. Thermal constants. Hydrological cycle. Water balance: methods and importance to agricultural projects. Frost: plants frost protection. General circulation of the Atmosphere. Wind; protection measures. Climate classification systems. Portugal climate. Climate normals. Instruments. Agricultural weather forecasts. Weather maps and warning systems. Agricultural insurance.
Geology/Geochemistry of the Environment. Minerals. Internal Geodynamics: Classification, composition, and rock stability. External Geodynamics: weathering; resistant minerals, weathering products. Dynamic of the elements; clay mineral formation (inheritance, neoformation and transformation). Importance of secondary minerals and factors that influence their formation. Sedimentary rocks. Characterization of rocks by macroscopic examination. Introduction to pedogenesis study.
1. Concentration solutions. 2. Chemical Equilibrium. 3. Acid-Base Reactions: Titration, buffer solutions. 4.Solubility product. 5. Redox Reactions.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Matemática / Mathematics
LZOO1100 Ciências Matemáticas 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Melhorar as competências dos alunos no domínio da lógica, da álgebra linear e da análise real. Sensibilizar os alunos para a utilização da Matemática em diferentes domínios de aplicação. Aquisição de conhecimentos que permitam a resolução de sistemas de equações lineares a várias incógnitas, a representação gráfica de domínios planos, o cálculo de áreas e de volumes.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
To improve students competences in logics, linear algebra and analysis, to illustrate the application of Mathematics in different subjects. Objectives: acquisition of knowledge to solve simultaneous linear equations, to draw graphical regions bounded by curves, calculation of areas and volumes by integration.
Conteúdos programáticos
A - Elementos de Álgebra Linear e Geometria Analítica
1- Matrizes: Definição de matriz; Álgebra de matrizes; Transposição; Matrizes invertíveis; Característica de uma matriz.
2-Determinantes: Definição e propriedades; Cálculo de determinantes de 2ª e 3ª ordem; Teorema de Laplace; Inversão de matrizes. Matriz adjunta.
3-Sistemas de equações lineares: Equação linear. Sistemas de equações lineares; Solução de um sistema de equações lineares; Discussão e resolução de sistemas de equações lineares.
B - Cálculo Integral
4-Primitivação: Definição de primitiva e propriedades; Técnicas de primitivação; Primitivas imediatas; Primitivação por decomposição; Primitivação por partes; Primitivação de funções racionais fraccionárias; Primitivação por substituição; Primitivação de alguns tipos de funções irracionais e transcendentes.
5-Integração: Integrais de Darboux e de Riemann; Integrabilidade de funções; Cálculo de integrais. Aplicações; Integrais indefinidos e paramétricos; Integrais impróprios.
Syllabus
A - Topics on Linear Algebra and Analytic Geometry
1- Matrices: Definition of matrix; Algebra of matrices; Transposition; Invertible matrices; Rank of a matrix.
2-Determinants: Definition and properties; Calculation of 2nd and 3rd order determinants; Laplace Theorem; Inversion of matrices. Adjoint Matrix.
3- Linear equation systems: Linear Equation. Linear equation systems; Solution of a linear equation system; Discussion and solving of simultaneous linear equations.
B - Integration
4-Primitivation: Definition of a primitive integral and properties; Techniques of primitives; Immediate Primitives; Primitivation by decomposition; Primitivation by parts; Primitivation of partial fractions; Primitivation by substitution; Primitivation of some types of irrational and transcendent functions
5-Integration: Integrals of Darboux and of Riemann; Functions Integrability; Calculation of integrals. Applications; Indefinite integrals and parametric integrals; Improper Integrals.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Biologia / Biology
LZOO1103 Ciências Biológicas 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 22,5   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 37,5
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Fornecer conhecimentos no âmbito: da evolução e origem dos organismos pluricelulares; da organização celular eucariota, com especial relevo para os aspetos funcionais; da diversidade e especialização das células e tecidos animais e vegetais; da transmissão das características genéticas em organismos procariontes e eucariontes; da formação dos fenótipos
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Provide expertise in the following themes: the evolution and origin of multicellular organisms; eukaryotic cell organization, with emphasis on the functional aspects; specialization and diversity of plant and animal cells and tissues; transmission of genetic traits in prokaryotes and eukaryotes; phenotype formation.
Conteúdos programáticos
TEÓRICA. Organização do mundo vivo: seres subcelulares e celulares. Organização celular eucariota: correlação estrutural e funcional. Diversidade celular e caracterização dos tecidos e funções: animais e vegetais. Reprodução: mitose e meiose; reprodução assexuada e sexuada; esporogénese e gametogénese. Hereditariedade; mendelismo; caracterização dos ácidos nucleicos; genes, alelos e genótipo. Ação génica, ambiente e fenótipo. Sistemas de reprodução e transmissão de caracteres.
PRÁTICA E LABORATORIAL. Organização do Mundo Vivo: introdução à microscopia ótica: observação de procariontes, de eucariontes unicelulares e pluricelulares. Organização celular eucariota: transporte de soluções em leveduras; estudo de plasmólise e turgescência em células vegetais; análise de pigmentos e determinação do conteúdo em clorofila. Diversidade celular e caracterização dos tecidos e suas funções: observação de tecidos animais e vegetais. Observação de mitose e meiose. Hereditariedade: exercícios.
Syllabus
THEORETICAL SESSIONS. Organization of the living world: subcellular and cellular organisms. Eukaryotic cell organization: structural and functional correlation. Cell diversity and characterization of plant and animal tissues and functions. Reproduction: mitosis and meiosis; asexual reproduction and sexual; sporogenesis and gametogenesis. Heredity: mendelism; characterization of nucleic acids; genes, alleles, genotype. Gene action, environment and phenotype. Reproduction and transmission systems.
PRACTICAL AND LABORATORIAL SESSIONS. Organization of the living world: introduction to optical microscopy: observation of prokaryotes, unicellular and multicellular eukaryotes. Eukaryotic cell organization: transportation of solutions in yeasts; study of plasmolysis and turgidity in plant cells; pigment analysis and determination of chlorophyll content. Cell diversity and characterization of animal and plant tissues and their functions. Observation of mitosis and meiosis. Heredity: exercises.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Anatomia e Fisiologia / Anatomy and Physiology
LZOO1101 Produção Agrícola e Animal 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Ao concluir a unidade curricular, o estudante deve demonstrar:
-Conhecimentos abrangentes da anatomia interna e externa, macroscópica e microscópica, dos animais domésticos.
-Conhecimentos especializados da anatomia e fisiologia dos sistemas cardiorrespiratório, músculo-esquelético, digestivo e reprodutor.
-Conhecimento e compreensão de aplicações práticas da anatomia e da fisiologia nas áreas da saúde e bem-estar, nutrição e alimentação, reprodução e tecnologia da carne.
-Capacidade de identificar as regiões e acidentes do exterior dos animais e utilizá-los como referência para localizar estruturas anatómicas internas.
-Capacidade de relacionar a morfologia e o hábito externo dos animais com aptidões funcionais, estado hígido e estado fisiológico, para efeitos de avaliação e maneio.
-Capacidade de identificar órgãos e peças de talho, e os componentes anatómicos das mesmas peças, das principais espécies pecuárias.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
By the end of this course unit, the student will be able to demonstrate:
Comprehensive knowledge of internal and external, macroscopic and microscopic anatomy and of the physiology of domestic animals.
Detailed knowledge of the anatomy and physiology of the cardiorespiratory, musculoskeletal, digestive and reproductive systems, as a basis for the study of their physiology.
Knowledge and comprehension of practical applications of anatomy and physiology in the fields of health and wellbeing, nutrition and feeding, reproduction and meat technology.
The capacity to identify external body regions and points and to use them as references to locate internal anatomical structures.
The capacity to relate morphology and physical examination findings with functional aptitude, health and physiological condition, in view of animal evaluation and management.
The capacity to identify organs and meat cuts, and the anatomical components of the cuts, of the major meat producing species.
Conteúdos programáticos
1. Anatomia e Fisiologia - Definição.
1.1. Inter-relação dos vários sistemas e aparelhos.
1.2. Planos anatómicos e sua aplicação às estruturas do animal.
2. Sistema esquelético
3. Sistema muscular.
4. Regiões exteriores e respetivas bases anatómicas.
5. Sistema nervoso.
6. Sistema digestivo dos animais ruminantes e dos não ruminantes.
7. Sistema reprodutor do macho e da fêmea.
8. Glândulas mamárias.
9. Endocrinologia.
Syllabus
1. Anatomy and physiology - Definition.
1.1. Interrelations between systems.
1.2. Anatomic planes and their application to animal structure.
2. Skeletal system.
3. Muscular system.
4. External body regions and their anatomic bases.
5. Nervous system.
6. Digestive system of ruminant and non-ruminant animals.
7. Male and female reproductive system.
8. Mammary glands.
9. Endocrine system.

Unidade curricular / Curricular Unit : Mecânica Agrícola / Agricultural Mechanics
LZOO1102 Produção Agrícola e Animal 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências relativas aos sistemas de produção animal tendo em
vista a compreensão da sua multifuncionalidade. Desenvolvimento de capacidades de observação e manipulação de
animais; execução das tarefas de maneio das principais produções pecuárias; integração em equipas de trabalho em
explorações pecuárias.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and skills relating to animal production systems with a view to understanding their multifunctionality. Develop the skills of observation and manipulation of animals, the tasks of management major.
Conteúdos programáticos
Ensino teórico: 1. Breve caracterização da evolução do sector pecuário: a produção animal enquadrada na produção
agrícola, a Política Agrária Comum (PAC), as Organizações Comuns de Mercado (OCM's) e a União Europeia (UE). 2. A
agricultura no Ribatejo e Oeste. 3. Perspectiva da produção animal para o séc. XXI. 4. Estrutura e funcionamento dos
principais tipos de unidades pecuárias: bovinicultura, ovinicultura, caprinicultura, suinicultura e cunicultura.
Ensino prático: Execução das diversas tarefas inerentes ao funcionamento da exploração pecuária das principais
espécies de interesse zootécnico.
Orientação Tutória: 1. Coordenação e apoio às actividades inerentes ao funcionamento de exploração pecuária. 2.
Apoio à elaboração dos relatórios solicitados.
Syllabus
Theoretical: 1. Brief characterization of the development of livestock sector: a framed livestock in agricultural
production, the Common Agricultural Policy (CAP), the Common Market Organisations (CMO's) and the European
Union (UE). 2. Agriculture in Ribatejo e Oeste. 3. Perspective for Livestock century. XXI. 4. Structure and function of the
main types of units livestock: cattle farming, sheep farming, goat farming, equinicultura, pigs, rabbit and poultry
breeding.
Field Work: Implementation of various tasks inherent to the functioning of the major livestock species of zootechnical
interest.
Mentoring Orientation: 1. Coordination and support of the activities involved in operating the farm. 2. Support for the
preparation of reports requested.

Unidade curricular / Curricular Unit : Estatística / Statistics
LZOOL1150 Ciências Matemáticas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição dos conceitos base da estatística: medidas descritivas, probabilidades, principais distribuições, amostra e população, representatividade da amostra. Aplicação à amostragem, à descrição e interpretação de dados e à construção de intervalos de confiança para a média.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Objectives: acquisition of basic concepts on descriptive measures, probabilities, common statistical distributions, population, samples and sampling. Competences on sampling, description and interpretation of data, building of confidence intervals.
Conteúdos programáticos
Estatística descritiva. Regressão linear simples: estimação de parâmetros e cálculo do coeficiente de correlação. Teoria das probabilidades. Distribuição de variáveis aleatórias. Parâmetros de localização e de dispersão. Distribuições teóricas discretas: uniforme, binomial, multinomial, hipergeométrica, Poisson. Distribuições teóricas contínuas: normal e t de Student. Aproximações entre distribuições. Inferência estatística: intervalos de confiança e testes de hipóteses para a média.
Syllabus
Descriptive statistics. Probabilities, axioms and theorems. Linear regression, parameters and correlation coefficient. Probabilities and probability distributions, discrete and continuous random variables. Dicrete distributions: uniform, binomial, multinomial, hypergeometric, Poisson. Continuous distributions: normal, Student t. Distributions convergence. Statistical inference: confidence intervals and hypothesis testing for the mean .

Unidade curricular / Curricular Unit : Microbiologia e Parasitologia / Microbiology and Parasitology
LZOO1151 Ciências da Vida 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  22,5   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 37,5
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Os estudantes deverão: adquirir os conceitos e reconhecer os diferentes tipos de microrganismos e os principais grupos de parasitas; compreender, avaliar e valorizar a importância da microbiota nativa em processos naturais, patológicos e tecnológicos; estabelecer as adequadas estratégias de controlo.
Os estudantes deverão: desenvolver competências de manuseamento de instrumentos laboratoriais e substratos ou amostras contendo os diferentes tipos de microrganismos e dos principais grupos de parasitas; ser capazes de executar exames microbiológicos e parasitológicos; ter bases para interpretar resultados obtidos e analisar relatórios técnicos e artigos científicos.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Students should acquire: the concepts and recognize the different types of microorganisms and the main groups of parasites; understand, evaluate and value the importance of the native microbiota in natural, pathological and technological processes; establish the appropriate control strategies.
Students should: develop skills in handling laboratory instruments and substrates or samples containing different types of microorganisms and major groups of parasites; be able to perform microbiological and parasitological examinations; have bases to interpret results obtained and analyze technical reports and scientific articles.
Conteúdos programáticos
I - Microbiologia.
ENSINO TEÓRICO. Introdução à Microbiologia. Caracterização dos Grupos Microbianos. Crescimento e Metabolismo Microbiano: princípios gerais do controlo de microrganismos. Interacções dos Microrganismos.
ENSINO PRÁTICO LABORATORIAL. Introdução à Cultura de Microrganismos: técnicas de assepsia; técnicas de isolamento e purificação de microrganismos. Caracterização dos Grupos Microbianos. Princípios Gerais do Controlo de Microrganismos: estudos de caso.
II - Parasitologia.
ENSINO TEÓRICO. Morfologia e biologia dos parasitas com importância em Saúde Pública e produção animal: helmintes, protozoários e ectoparasitas. A importância socioeconómica das doenças parasitárias na produção de diferentes espécies. Zoonoses e doenças profissionais. Planos sanitários. Colheita, armazenamento e envio de amostras ao laboratório.
ENSINO PRÁTICO LABORATORIAL. Material e técnicas laboratoriais em parasitologia. Análises hematológicas e coprológicas. Identificação de parasitas adultos e ovos.
Syllabus
I - Microbiology.
THEORETICAL SESSIONS. Introduction to Microbiology. Characterization of Microbial Groups. Microbial Growth and Metabolism: general principles of microorganism control. Interactions of Microorganisms.
LABORATORY PRACTICAL SESSIONS. Introduction to Culture of Microorganisms: asepsis techniques; techniques for the isolation and purification of microorganisms. Characterization of Microbial Groups. General Principles of Control of Microorganisms.
II - Parasitology.
THEORETICAL SESSIONS. Morphology and biology of parasites with Public Health and animal production importance: helminths, protozoa and ectoparasites. The socioeconomic importance of parasitic diseases in the production of different species. Zoonosis and occupational diseases. Plans sanitary. Harvesting, storing and sending samples to the laboratory.
LABORATORY PRACTICAL SESSIONS. Material and laboratory techniques in parasitology. Hematological and coprological analyzes. Identification of adult parasites and eggs.

Unidade curricular / Curricular Unit : Bioquímica / Biochemistry
LZOO1152 Biologia e Bioquímica 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição dos conhecimentos essenciais no que respeita à estrutura e propriedades das moléculas biológicas e vias metabólicas mais importantes. Estudo dessas propriedades e aprendizagem de técnicas laboratoriais.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Knowledge of structure and function of biomolecules and metabolism.
Conteúdos programáticos
1. Biomoléculas: 1.1. Glúcidos. 1.2. Proteínas. 1.3. Lípidos. 1.4. Vitaminas. 2. Catálise enzimática e regulação enzimática. 3. Ácidos nucleicos e transferência da informação genética. 4. Principais vias catabolicas: 4.1. Introdução ao metabolismo, a energia nas reacções biológicas. 4.2.Vias de oxidação da glucose. 4.3. Degradação dos acilgliceróis . 4.4. Catabolismo proteico. 5. Fotossíntese: 5.1. Fotossistemas e fotofosforilação. 5.2. Ciclo redutor da pentose-fosfato. 5.3. Diferenças nas plantas C3, C4 e CAM.
Laboratoriais
Preparação de amostras. 2. Métodos espectroscópicos para doseamento de proteínas e ácidos nucleicos. 3. Métodos de separação. 4. Catálise enzimática.
Syllabus
Theoretical
1. Biomolecules: 1.1. Carbohydrates. 1.2. Proteins. 1.3. Lipids. 1.4. Vitamins. 2. Enzyme catalysis and enzyme regulation. 3. Nucleic acids and transfer of genetic information. 4. Main catabolic pathways 4.1. Introduction to energy metabolism in biological reactions. 4.2. Pathways of glucose oxidation. 4.3. Catabolism of triacylglycerols. 4.4. Protein catabolism. 5. Photosynthesis: 5.1. Photosystems and photophosphorylation. 5.2. The reductive pentose phosphate cycle. 5.3. C3, C4 and CAM plants.
Laboratorial
1. Sample Preparation. 2. Spectroscopic methods for assay of proteins and nucleic acids. 3. Methods of separation. 4. Enzymatic Catalysis.

Unidade curricular / Curricular Unit : Biodiversidade dos Agroecossistemas / Biodiversity of the Agricultural Ecosystems
LZOO1153 Biologia e Bioquímica 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de capacidades e competências no domínio da composição, estrutura e funcionamento dos agro-ecossistemas, particularmente ao nível da identificação e caracterização da componente biótica da flora e da fauna.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and development of skills and competencies in the field of the composition, structure and functioning of agroecosystems, particularly at the level of identification and characterization of the flora and fauna biotic components.
Conteúdos programáticos
Componente Teórica:
1. Introdução à composição estrutura e funcionamento dos agro-ecossistemas. 2. Morfologia externa de espermatófitos. 3. Caracterização taxonómica e ecológica de alguns taxa da Flora de Portugal. 4. Bioclimatologia e Fitogeografia. 5. Diversidade de alguns grupos faunísticos dos agro-ecossistemas.
Componente Prática:
1. Observação das características morfológicas da raiz, caule, folha, flor, inflorescência e fruto de plantas mono e dicotiledóneas. 3. Utilização de chaves dicotómicas para identificação de diversos taxa de interesse agrário. 4. Aplicação de métodos de amostragem da vegetação e de alguns grupos da fauna (aves, mamíferos, insetos).
Syllabus
Theoretical lectures:
1. Introduction to the composition, structure and functioning of agroecosystems. 2. External morphology of plants; 3. Taxonomic and ecological characterization of some taxa of Portuguese flora. 4. Bioclimatology and Phytogeography. 5. Fauna diversity in agroecosystems.

Practical lectures:
1. Observation of morphological characteristics of: root, stem, leaf, flower, inflorescence and fruit of mono and dicotyledonous plants. 3. Use of dichotomous keys to identify different taxa. 4. Application of sampling techniques for vegetation and some fauna groups (birds, mammals, insects).

Unidade curricular / Curricular Unit : Solos e Fertilidade / Soils and Soil Fertility
LZOO1154 Geociências 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Adquirir conhecimentos sobre os elementos no solo e em particular sobre os ciclos de nutrientes e equilíbrios termodinâmicos e biológicos dos solos. Saber coligir e interpretar dados sobre a influência das diferentes características dos solos na fertilidade dos solos e inferir sobre os seus efeitos no crescimento vegetal. Conhecer os nutrientes vegetais e estar familiarizado com o seu comportamento fora e dentro da planta. Conhecer as melhores práticas de fertilização para obter uma melhor produção, tendo em atenção a melhoria da fertilidade do solo e a qualidade ambiental.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
To acquire knowledge about soil elements in particular about the cycles of nutrients and thermodynamic and biological balances in the soil. To know the influence of the different characteristics of the soil at soil fertility and its effect in the vegetal growth. To know the crops nutrients. To know the best way of using the fertilizers in order to get a better production, regarding the improvement of the fertility of the soil and the environment quality.
Conteúdos programáticos
Formação e constituição do solo. Fatores de formação do solo. Perfil do solo. Nomenclatura dos horizontes. Matéria mineral do solo. Matéria orgânica do solo. Propriedades gerais e importância do húmus do solo. Propriedades físico-químicas do solo. Reações de troca catiónica. Capacidade de troca catiónica. Acidez e alcalinidade do solo. Propriedades físicas do solo. Estrutura do solo. Densidade aparente e porosidade. Cor do solo. Água do solo. Absorção da água pela planta. Atmosfera do solo. Classificação e cartografia dos solos de Portugal. Elementos essenciais à nutrição das plantas. Macronutrientes e micronutrientes. Funções que desempenham na planta e seu comportamento nos solos. Avaliação da fertilidade do solo. Análises de terras e de plantas. Adubos e corretivos. Utilização dos fertilizantes. A fertilização das principais culturas. A fertilização e o ambiente. Os problemas dos nitratos e dos metais pesados.
Syllabus
Soil formation and constitution. Factors of soil formation. Soil profile. Mineral constitution of the soil. Soil texture. Soil mineralogy. Soil organic matter. General properties and importance of humus. Soil physical and chemical properties. Cation exchange. Cation exchange capacity. Acidity and alkalinity of soils. Physical properties of the soil. Soil structure. Density, bulk density and porosity. Soil color. Soil water. Water holding capacity. Absorption of the water by plants. Soil atmosphere. Soil classification and cartography of Portuguese soils. Essential elements for plant nutrition. Macronutrients and micronutrients. Functions in the plants and its behavior in the soil. Soil fertility and evaluation. Soil and plant analysis. Fertilizers. The use of fertilizers. The fertilization of the main crops. The fertilization and the environment. The nitrates and heavy metals problems.

Unidade curricular / Curricular Unit : Motores e Tratores / Engines and Tractors
LZOO1155 Produção Agrícola e Animal 2,5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 30
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se dotar os alunos de capacidades científicas e tecnológicas que lhes permitam aplicar no mercado de trabalho os conceitos adquiridos na disciplina.
Aptidões e competências:
Conhecimento e identificação dos elementos constituintes dos tratores, bem como as suas normas de utilização e o conhecimento dos critérios a usar na seleção das melhores opções a adotar no planeamento da mecanização de uma exploração Agrícola.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
The aim of this course is to give students the scientific, and technological skills needed in the labor market.
Competences:
Being able to identify the constituting elements of tractors as well as its rules of usage.
Being able to apply and choose the best options regarding the management of agricultural fields and general agricultural activity.
Conteúdos programáticos
TP: (22 H)
Máquinas simples e órgãos de máquinas
Estudo dos motores de explosão e diesel; Constituição, funcionamento e sistemas mais importantes;
Tratores Agrícolas e Florestais: tipos, constituição e funcionamento; cuidados de manutenção e utilização.
TC: (6 H)
Utilização no campo dos tratores agrícolas.
OT (2 H)
Tutoria para a elaboração/pesquisa de um trabalho prático sobre um tema da matéria lecionada.
Syllabus
P: (22 H)
1.Simple machines and machinery organs.
2. Study of combustion and diesel engines; Elements, functioning and most important systems:
3. Agricultural and Forestry tractors: types and functioning; maintenance, care and use.
FW: (6 H)
1.Working the fields with agricultural tractors.
OT: (2 H)
Seminar of two hours to guide students in the elaboration of their research work about a topic lectured in the course.

Unidade curricular / Curricular Unit : Atividades Pecuárias II / Animal Management Practical Training II
LZOO1156 Produção Agrícola e Animal 2,5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 30
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências relativas aos sistemas de produção animal, tendo em vista a compreensão da sua multifuncionalidade, essencialmente para as espécies monogástricas. Desenvolvimento de capacidades de observação e manipulação de animais; execução das tarefas de maneio com suínos, equídeos e aves; integração em equipas de trabalho em explorações pecuárias.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and skills relating to animal production systems with a view to understanding their multifunctionality, mainly with monogastric animals. Develop the skills of observation and manipulation of animals, the tasks of management of livestock production such as swine, horses and poultry, integration teams working on farms.
Conteúdos programáticos
Ensino teórico: Conceitos teóricos globais e genéricos sobre produção de suínos, equídeos e aves.
Ensino prático: Execução das diversas tarefas inerentes ao funcionamento da exploração pecuária das espécies de interesse zootécnico nomeadamente nas suínas, equinas e avícolas.
Orientação Tutória: 1. Coordenação e apoio às actividades inerentes ao funcionamento de exploração pecuária. 2. Apoio à elaboração dos trabalhos/relatórios solicitados.
Syllabus
Theoretical: Global and generic theoretical concepts on swine, equine and poultry production.
Field Work: Implementation of various tasks inherent to the functioning of livestock species of zootechnical interest such as swine, horses and poultry.
Mentoring Orientation: 1. Coordination and support of the activities involved in operating the farm. 2. Support for the preparation of written works/reports requested.

Unidade curricular / Curricular Unit : Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas I / General Agriculture and Farm Machinery I
LZOO1200 Produção Agrícola 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências nas áreas da agricultura e da mecanização que possibilitem aos estudantes o domínio das operações gerais de cultura, bem como das máquinas agrícolas mais apropriadas para a sua realização.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and skills development in agriculture and a mechanization that would enable students to master the operations of general culture as well as agricultural machinery more suitable for their achievement.
Conteúdos programáticos
1. Introdução;
2. Estudo dos tractores agrícolas;
3. Preparação e trabalho do terreno;
4. Fertilização dos terrenos
TRABALHO DE CAMPO (10 h)
1 - Utilização, no campo, das máquinas agrícolas.
ORIENTAÇÃO TUTÓRIA (2 h)
1 - Tutoria para a elaboração de um trabalho prático/pesquisa.
Syllabus
1. Introduction;
2. Study of agricultural tractors;
3. Preparation and work the land;
4. Fertilization of the land¿Field (10 hours)
1 - Use in the field of agricultural machinery.
Guidance mentoring (2 h)
1 - Tutorial for the development of a practical work / research.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Fisiologia Vegetal / Plant Physiology
LZOO1201 Produção Agrícola e Animal 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Ao concluir a unidade curricular, o estudante deverá ter os conhecimentos e competências em genética e melhoramento animal com aplicação na gestão técnica das populações pecuárias, nomeadamente:
Conhecimento das aplicações da genética à identificação e ao controlo de paternidade em animais
Conhecimento e compreensão da variação e do condicionamento genético dos caracteres económicos
Conhecimento e compreensão dos objetivos de melhoramento nos principais sistemas pecuários
Conhecimento e compreensão dos métodos de avaliação genética dos animais
Conhecimento e compreensão dos componentes do progresso genético e das suas inter-relações
Capacidade de esquematizar programas de melhoramento animal ajustados a diferentes sistemas de produção
Capacidade de recolher e transmitir informação útil, prática e atual sobre genética e melhoramento animal
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
On completion of the course unit, the student should have the knowledge and skills in animal genetics and improvement with application in the management of livestock populations, namely:
Knowledge of the applications of genetics to animal identification and paternity control
Knowledge and understanding of the variation and the genetic conditioning of economic traits
Knowledge and understanding of the breeding goals in the main livestock production systems
Knowledge and understanding of the methods of genetic evaluation of animals
Knowledge and understanding of the components of genetic progress and their interplay
The capacity to outline animal breeding programs adjusted to different livestock production systems
The capacity to collect and impart useful, practical, up-to-date information on animal genetics and breeding
Conteúdos programáticos
As Genéticas: enquadramento; conceitos e definições; aplicações zootécnicas. Identificação genética e controlo de filiação. Melhoramento animal: caracteres de interesse económico (classificação; variação; efeitos genéticos e heritabilidade; interações genótipo-ambiente); genealogia, parentesco, consanguinidade e emparelhamentos; seleção no sentido lato; seleção no sentido restrito (índice de seleção; progresso genético por geração e anual; pressão, diferencial e intensidade de seleção; precisão do índice; variação aditiva; intervalo entre gerações); BLUP; seleção assistida por marcadores; seleção genómica e biotecnologias; programas de melhoramento genético (esquema geral e adaptações às principais espécies pecuárias).
Syllabus
Genetic sciences: scope and placement; concepts and definitions; applications to animal production. Genetic identification and paternity testing. Animal breeding: economically relevant traits (classification, variation, genetic effects and heritability, genotype-environment interactions); genealogy, relatedness, inbreeding and mating schemes; broad sense selection; narrow sense selection (selection index; genetic progress; selection pressure, differential, intensity and accuracy; additive genetic variance; generation interval); BLUP; marker assisted selection; genomic selection and biotechnologies; animal breeding programmes (general structure and adaptations to different animal species and types).

Unidade curricular / Curricular Unit : Nutrição Animal I/Animal Nutrition I
LZOO1204 Produção Agrícola e Animal5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição e integração de conhecimentos e desenvolvimento de competências sobre a avaliação dos alimentos para animais, a selecção dos mais adequados a cada espécie animal e a cada função zootécnica, a avaliação das necessidades nutricionais dos animais com especial ênfase sobre a energia e a proteína.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition and integration of knowledge and skills development on the valuation of foods, on the selection of the most appropriate for each animal species and each zootechnical function, valuation of nutritional requirements of animals with special emphasis on energy and protein.
Conteúdos programáticos
Ensino TP (45,5h):
1.Introdução. 2.Alimentos e nutrientes. 2.1.Classificações, funções e fontes de nutrientes. 3.Avaliação dos alimentos. 3.1.Análise laboratorial. 3.1.1.Colheita de amostras. 3.2.Digestibilidade.3.2.1.Métodos. 3.2.2.Factores que afetam a digestibilidade. 3.3.Outros métodos. 4.Energia. 4.1.Conteúdo energético dos alimentos. 4.2.Partição da energia no animal. 4.3. Calorimetria animal. 4.4.Utilização da energia metabolizável. 5.Proteína. 5.1. Utilização da proteína. 5.2. Qualidade da proteína em monogástricos. 6.Tabelas de composição química e valor nutritivo. 7.Necessidades nutricionais. 7.1.Necessidades para manutenção, crescimento, reprodução e lactação. 8. Ingestão voluntária e sua previsão. 9.Tabelas de necessidades nutricionais e de ingestão.
Ensino PL (7h): Demonstração: colheita e preparação de amostras, esquemas analíticos-Weende e van Soest, determinação da digestibilidade in vivo e in vitro.
OT (7,5h): Apoio à elaboração do relatório/trabalho solicitado.
Syllabus
TP teaching (45,5h): 1. Introduction. 2.Foods and nutrients. 2.1.Classifications, roles and dietary sources of nutrients. 3. Nutritional evaluation of foods. 3.1.Laboratory analysis.3.1.1.Sampling and sample preparation.3.2.Digestibility. 3.2.1.in vivo and in vitro methods. 3.2.2.Factors affecting digestibility.3.2.Other methods. 4. Energy. 4.1.Energy content of foods. 4.2.Energy partition in the animal. 5.Protein. 5.1.Protein utilization. 5.2.Protein quality for monogastric animals. 6.Tables of chemical composition and nutritive values of foods. 7.Nutritional requirements of animals for maintenance, growth, reproduction and lactation. 8. Voluntary intake and prediction of food intake. 9.Tables of nutritional requirements and ingestion.
PL teaching (7h): Demonstration of: sampling, proximal analysis-Weende and van Soest methods and measurement of digestibility in vivo and in vitro.
MO (7,5h): Support for the preparation of the report/research paper requested

Unidade curricular / Curricular Unit : Higiene, Segurança e Saúde no Trabalho / Safety, Hygiene and Health at Work
LZOO1203  Produção Agrícola 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Objectivos:
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências no domínio da segurança, higiene e saúde no trabalho, enquadrando-as devidamente na legislação em vigor, de forma a aplicá-los no âmbito da sua actividade profissional, visando a redução da sinistralidade laboral.
Aptidões e competências:
O estudante, no final da Unidade Curricular, será capaz de:
- Identificar os perigos inerentes a determinada actividade laboral/posto de trabalho;
- Avaliar os riscos decorrentes da exposição dos trabalhadores aos respectivos perigos;
- Propor medidas de prevenção e de protecção adequadas aos riscos avaliados, respeitando os princípios gerais de prevenção;
- Assegurar o cumprimentos das disposições legais em matéria de SHST;
- Compreender as noções básicas de sistemas de gestão de SHST.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
AIMS: acquisition of knowledge and skills development in the field of safety, hygiene and health for agro-industrial work, fitting them properly in the existing legislation in order to apply them as part of its business, aiming to reduce accidents at work.
COMPETENCES: the student, at the end of Course will be able to:
- Identify the dangers inherent in a particular occupational activity / job;
- Evaluate the risks arising from exposure of workers to their dangers;
- Propose measures of prevention and protection appropriate to the assessed risks, respecting the general principles of prevention;
- Ensuring compliance with statutory provisions relating to SHST;
- Understand the basics of management systems SHST.
Conteúdos programáticos
TP: (32 H)
Enquadramento da higiene, segurança e saúde no trabalho (shst).
Conceitos fundamentais de shst.
Sistema nacional de prevenção de riscos profissionais.
Direito da higiene, segurança e saúde no trabalho.
Organização dos serviços de higiene, segurança e saúde no trabalho.
Conceitos relacionados com a higiene, segurança e saúde do trabalho.
Conceitos relacionados com a ergonomia.
Conceitos relacionados com os riscos psicossociais.
Avaliação de riscos profissionais: Medidas de controlo de riscos (preventivas e de protecção).
Sinalização de segurança.
Prevenção contra incêndios e organização da emergência.
Noções de gestão de sistemas de shst: referencial OIT e NP 4397: 2008 Ed.2 (OSHAS 18 001).
TC: (16 H)
Identificação de perigos/riscos;
Sinalização de segurança.
Prevenção contra incêndios e organização da emergência.
S: (8 H) e OT (4 H)
Higiene, segurança e saúde no trabalho.
Tutoria para a elaboração de um trabalho prático/pesquisa sobre um tema, enquadrado na área da shst.
Syllabus
TP: (32 H)
Contextualize health, safety and health at work.
Fundamental concepts of health, safety and health at work.
National system for the prevention of occupational risks.
Law for hygiene, safety and health at work.
Organization of health, safety and health at work.
Concepts related to hygiene, safety and health at work.
Concepts related to ergonomics.
Concepts related to psychosocial risks.
Evaluation of occupational hazards: Types of risk control (protective and preventive).
Safety signs.
Fire prevention and emergency organization.
Elements of management systems for shhw: ILO and referential NP 4397: 2001 (OHSAS 18001).
FW: (16 H)
Identification of hazards/risks.
Safety Signs.
Fire prevention and emergency organization.
S: (8 H) and T: (4 H)
Hygiene, safety and health at work.
Tutoring for the development of a practical / research on a subject to be defined, framed in the area of health, safety and health at work.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Reprodução / Reproduction
LZOO1205 Produção Agrícola e Animal 5 ECTS

Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Integração e desenvolvimento prático dos conhecimentos e competências necessários para o maneio reprodutivo nas espécies animais de interesse zootécnico.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Integration and practical application of necessary knowledges and qualifications in reproduction management in animal species of zootechnical interest.
Conteúdos programáticos
1. Ciclo éstrico nas espécies bovina, ovina, caprina, suína e equina. 2.Reprodução bovina: 2.1 detecção de cios. 2.2 controlo farmacológico do ciclo éstrico.2.3 Diagnóstico de gestação. 3. Reprodução ovina e caprina: 3.1 sazonalidade. 3.2 método natural e métodos hormonais de indução e sincronização do cio e ovulação. 4. Reprodução suína: 4.1 detecção de cios. 4.2 métodos naturais e hormonais de indução e sincronização do cio e ovulação. 4.3 diagnóstico de gestação. 5. Reprodução cunícola: 5.1 actividade sexual. 5.2 métodos naturais e método hormonal de indução do cio e da ovulação. 6. Reprodução equina: 6.1 sazonalidade. 6.2 detecção de cios. 6.3 cobrição natural e inseminação artificial. 6.4 Indução e sincronização do estro e da ovulação. 6.5 Transferência de embriões. 6.6 diagnóstico de gestação. 7. Atividades práticas: diagnósticos de gestação na vaca, ovelha e porca; inseminação artificial de vacas e porcas.
Syllabus
1. Oestrus cycle in the bovine, ovine, caprine, porcine and equine species. 2. Bovine reproduction: 2.1 heat detection. 2.2 pharmacological control of oestrus. 2.3 pregnancy diagnosis. 3. Sheep and goats reproduction: 3.1 seasonality. 3.2 natural method and hormonal methods of induction and synchronization of estrus and ovulation. 4. Swine Reproduction: 4.1 heat detection. 4.2 natural and hormonal methods of induction and synchronization of estrus and ovulation. 4.3 pregnancy diagnosis. 5. Rabbit reproduction: 5.1 sexual activity. 5.2 natural methods and hormonal method of inducing oestrus and ovulation. 6. Equine Reproduction: 6.1 seasonality. 6.2 heat detection. 6.3 natural mating and artificial insemination.6.4 Induction and synchronization of estrus and ovulation. 6.5 Embryo transfer. 6.6 Pregnancy diagnosis. 7. Practical activities: gestation diagnosis in cow, sheep and sow; artificial insemination in cows and sows.

Unidade curricular / Curricular Unit : Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas II / General Agriculture and Agricultural Machinery II
LZOO1250 Produção Agrícola e Animal 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências nas áreas da agricultura e da mecanização que possibilitem aos estudantes o domínio das operações gerais de cultura, bem como das máquinas agrícolas mais apropriadas para a sua realização.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and skills development in agriculture and a mechanization that would enable students to master the operations of general culture as well as agricultural machinery more suitable for their achievement.
Conteúdos programáticos
1. Sementeiras e plantações.
2. Amanhos e grangeios
3. Colheita, preparação e conservação de produtos
4. Economia de utilização de máquinas agrícolas.
5. Rotações, afolhamentos e consociações
6. Introdução aos sistemas de produção
7. Agricultura de precisão.
8. Fundamentos de agricultura biológica.
TRABALHO DE CAMPO (10 h)
1 - Utilização, no campo, das máquinas agrícolas.
ORIENTAÇÃO TUTÓRIA (2 h)
1 - Tutoria para a elaboração de um trabalho prático/pesquisa.
Syllabus
1. Sowing and planting.
2. Field operations
3. Harvesting, processing and preserving products
4. Economic use of agricultural machinery.
5. Rotations, crop rotation and consociation.
6. Introduction to production systems
7. Precision Agriculture.
8. Fundamentals of organic agriculture.
Field (10 hours)
 - Use in the field of agricultural machinery.
Guidance mentoring (2 h)
 - Tutorial for the development of a practical work / research

Unidade curricular / Curricular Unit : Nutrição Animal II / Animal Nutrition II
LZOO1253 Produção Agrícola e Animal 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição e integração de conhecimentos e desenvolvimento de competências sobre: os sistemas de avaliação de energia e de proteína
utilizados na prática em diferentes espécies e funções zootécnicas; as matérias primas e os aditivos para alimentação animal;
introdução à formulação e ao fabrico de alimentos compostos para animais; inovação, novas proteínas, novos produtos; a relação entre
a nutrição animal e os consumidores de produtos animais.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition and integration of knowledge and development of skills on: energy and protein evaluation systems to the different zootechnical species and functions; food and food additives; introduction to the feed formulation and manufacture of compound feeds; innovation, new proteins, new products; animal nutrition and the consumers of animal products.
Conteúdos programáticos
1.Introdução. 2.Energia. 2.1.Sistemas de avaliação energética. 2.2. Previsão do valor energético dos alimentos para diferentes espécies animais. 3. Proteína. 3.1. Sistemas de avaliação proteica. 4.Matérias-primas para alimentação animal. 4.1.Características biológicas, nutricionais e tecnológicas e limites de incorporação em alimentos compostos para animais de diferentes espécies e fases produtivas. 5.Aditivos. 5.1.Classificação e funções. 5.2.Pré-misturas de aditivos. 6. Introdução à formulação de rações. 6.1.Métodos manuais. 6.2.Métodos informáticos. 7.Fabrico de alimentos compostos para animais. 7.1.Instalações, equipamentos, problemas mais frequentes nas principais operações de fabrico. 8. Controle, garantia e gestão da qualidade; sistemas de segurança alimentar. 9.Inovação, novas fontes de proteína e de energia, novos produtos. 10. Nutrição animal e os consumidores de produtos animais. Orientação tutorial (7,5h): Apoio à elaboração do relatório/trabalho solicitado.
Syllabus
Theoretical-practical teaching (52,5h): 1.Introduction. 2.Energy systems. 2.6.Predicting the energy value of foods. 3.Protein. 3.1.Protein evaluation systems. 4. Feed ingredients: biological, nutritional and technological characteristics; limits of incorporation for animals of different species and productions. 5.Food additives. 5.1 Classification and functions. 5.2.Premixes. 6.Introduction to feed formulation. 6.1.Manual methods. 6.2.Informatic methods. 7. Manufacturing compound feeds. 7.1.Installations, equipment, most frequent problems in main operations. 8. Control, warranty and quality management; food safety systems. 9. Inovation, new protein and energy sources, new products. 10. Animal nutrition and consumers of animal products. Mentoring orientation(7,5h): Support for the execution of application exercises.