• EN
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
Você está em: Início > ESAS Lagronomia plano curricular
Objetivos e conteúdos programáticos Agronomia / Agronomia pós laboral ( Descarregue aqui os resumos das UC...)

1º ano

1º semestre
LAG/LAGPL1103 Biologia / Biology
LAG/LAGPL1104 Ecologia / Ecology
LAG/LAGPL1102 Matemática / Mathematics
LAG/LAGPL1105 Mecânica Agrícola / Agricultural Mechanics
LAG/LAGPL1101 Mesologia / Mesology
LAG/LAGPL1100 Química / Chemistry
2º semestre
LAG/LAGPL1152 Bioquímica / Biochemistry
LAG/LAGPL1154 Botânica / Botany
LAG/LAGPL1150 Estatística / Statistics
LAG/LAGPL1155 Métodos Topográficos, Geodésicos e Cartográficos / Topographical, Geodetic and Cartographical Methods
LAG/LAGPL1151 Microbiologia I / Microbiology I
LAG/LAGPL1153 Solos / Soils
2º ano

3º semestre
LAG/LAGPL1200 Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas I / General Agriculture and Farm Machinery I
LAG/LAGPL1201 Fisiologia Vegetal / Plant Physiology
LAG/LAGPL1202 Genética / Genetics
LAG/LAGPL1204 Gestão da Empresa Agrária / Farm Management
LAG/LAGPL1205 Higiene, Segurança e Saúde no Trabalho / Safety, Hygiene and Health at Work
LAG/LAGPL1203 Nutrição Vegetal e Fertilização / Plant Nutrition and Fertilization
4º semestre
LAG/LAGPL1250 Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas II / General Agriculture and Farm Machinery II
LAG/LAGPL1251 Fitossanidade / Plant Health
LAG/LAGPL1252 Horticultura I / Vegetable Production I
LAG/LAGPL1253 Marketing / Marketing
LAG/LAGPL1254 Pastagens, Forragens e Arvenses / Pasture, Forage and Arable Crops
LAG/LAGPL1255 Sistemas de Informação Geográfica / Geographic Information Systems
3º ano

5º semestre
LAG/LAGPL1304 Agricultura Biológica / Organic Farming
LAG/LAGPL1301 Fruticultura e Viticultura I / Fruit and Viticulture Production I
LAG/LAGPL1302 Hidráulica Agrícola / Agricultural Hydraulic
LAG/LAGPL1300 Horticultura II / Vegetable Production II
LAG/LAGPL1303 Zootecnia / Animal Production

Optativas 5º semestre
LAG/LAGPL1901 Economia e Políticas Agrárias e Ambientais / Economics and Agricultural and Environmental Policies
LAG/LAGPL1900 Enologia I / Oenology I
6º semestre
LAG/LAGPL1350 Culturas Arvenses / Arable Crops
LAG/LAGPL1354 Estágio / Work Placement
LAG/LAGPL1351 Fruticultura e Viticultura II / Fruit and Viticulture Production II
LAG/LAGPL1353 Proteção Integrada das Culturas / Integrated Pest Management
LAG/LAGPL1352 Tecnologia e Gestão dos Recursos Hídricos / Management of Water Resources


Unidade curricular / Curricular Unit : Química / Chemistry
LAG/LAGPL1100 Ciências Químicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aprofundar e consolidar conhecimentos em química geral.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Consolidate the knowledge in general chemistry.
Conteúdos programáticos
Teórica
1. Estrutura Atómica e Tabela Periódica. 2. Ligação Química. 3. Compostos de Coordenação. 4. Água e
soluções aquosas. 5. Introdução à Termoquímica. 6. Cinética Química. 7. Equilíbrio Químico. 8. Reações
Ácido-Base. 9. Reações de Precipitação. 10. Química dos colóides. 11. Reações de oxirredução.
Prática Laboratorial
1. Unidades de concentração: Cálculos e preparação de soluções. 2. Equilíbrio químico. 3. Reações ácidobase:
Volumetria, soluções tampão. 4. Produto de solubilidade. 5. Reações redox.
Syllabus
Theoretical
1. Atomic Structure and Periodic Table. 2. Chemical bond. 3. Coordination Compounds. 4. Water and aqueous solutions. 5. Introduction to
Thermochemistry. 6. Chemical Kinetics. 7. Chemical Equilibrium. 8. Acid-base reactions. 9. Precipitation reactions. 10. Chemistry of Colloids. 11.
Redox reactions.
Laboratorial
1. Concentration solutions. 2. Chemical Equilibrium. 3. Acid-Base Reactions: Titration, buffer solutions. 4.Solubility product. 5. Redox Reactions.

Unidade curricular / Curricular Unit : Mesologia / Mesology
LAG/LAGPL1101 Geociências 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Entender a importância da climatologia/agrometeorologia e dos ciclos geoquímicos dos elementos no sistema solo-planta-atmosfera. Integrar os seus impactos na gestão dos recursos naturais, na prevenção de riscos geológicos e no ordenamento do território. Confrontar o estudante com a necessidade de emitir opiniões alicerçadas em bases científicas. Saber discutir e integrar os condicionalismos pedoclimáticos como forma de garantir uma agricultura sustentável e a utilização racional dos recursos.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Understand the importance of Climatology/Agrometeorology and geochemical cycles of elements in the interface soil-plant-atmosphere. Integrate their impacts in the natural resources management, prevention of geological risks and territory planning. Confront the student with the need to issue opinions grounded in scientific principles. They must have knowledge to discuss and integrate pedoclimatic constraints in order to ensure sustainable agriculture and rational utilization of resources.
Conteúdos programáticos
Meteorologia, Climatologia e Agrometeorologia. Atmosfera terrestre. Radiação. Efeitos, intensidade e fotoperíodo. Temperatura do ar e do solo. Constantes térmicas. Ciclo hidrológico. Balanço hídrico: métodos utilizados e importância para os projetos agrícolas. Geada; métodos de luta. Circulação geral da atmosfera. Vento; medidas de proteção. Classificações e tipos climáticos. O clima de Portugal. Normais climatológicas. Instrumentos. Previsão meteorológica para a agricultura. Cartas de tempo e sistemas de aviso.
Geologia/Geoquímica do Ambiente. Minerais. Geodinâmica interna: Classificação, composição, e estabilidade das rochas. Geodinâmica externa: meteorização; minerais resistentes; produtos da meteorização. Dinâmica dos elementos; minerais de argila herdados e de síntese. Importância dos minerais secundários e fatores que condicionam a sua formação. Diagénese e rochas sedimentares. Caracterização das rochas por exame macroscópico. Introdução ao estudo da Pedogénese.
Syllabus
Meteorology, Climatology and Agrometeorology. Earth atmosphere. Radiation. Effects, intensity and photoperiod. Air and soil temperature. Thermal constants. Hydrological cycle. Water balance: methods and importance to agricultural projects. Frost: plants frost protection. General circulation of the Atmosphere. Wind; protection measures. Climate classification systems. Portugal climate. Climate normals. Instruments. Agricultural weather forecasts. Weather maps and warning systems. Agricultural insurance.
Geology/Geochemistry of the Environment. Minerals. Internal Geodynamics: Classification, composition, and rock stability. External Geodynamics: weathering; resistant minerals, weathering products. Dynamic of the elements; clay mineral formation (inheritance, neoformation and transformation). Importance of secondary minerals and factors that influence their formation. Sedimentary rocks. Characterization of rocks by macroscopic examination. Introduction to pedogenesis study.
1. Concentration solutions. 2. Chemical Equilibrium. 3. Acid-Base Reactions: Titration, buffer solutions. 4.Solubility product. 5. Redox Reactions.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Matemática / Mathematics
LAG/LAGPL1102 Ciências Matemáticas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Melhorar as competências dos alunos no domínio da lógica, da álgebra linear e da análise real. Sensibilizar os alunos para a utilização da Matemática em diferentes domínios de aplicação. Aquisição de conhecimentos que permitam a resolução de sistemas de equações lineares a várias incógnitas, a representação gráfica de domínios planos, o cálculo de áreas e de volumes.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
To improve students competences in logics, linear algebra and analysis, to illustrate the application of Mathematics in different subjects. Objectives: acquisition of knowledge to solve simultaneous linear equations, to draw graphical regions bounded by curves, calculation of areas and volumes by integration.
Conteúdos programáticos
A - Elementos de Álgebra Linear e Geometria Analítica
1- Matrizes: Definição de matriz; Álgebra de matrizes; Transposição; Matrizes invertíveis; Característica de uma matriz.
2-Determinantes: Definição e propriedades; Cálculo de determinantes de 2ª e 3ª ordem; Teorema de Laplace; Inversão de matrizes. Matriz adjunta.
3-Sistemas de equações lineares: Equação linear. Sistemas de equações lineares; Solução de um sistema de equações lineares; Discussão e resolução de sistemas de equações lineares.
B - Cálculo Integral
4-Primitivação: Definição de primitiva e propriedades; Técnicas de primitivação; Primitivas imediatas; Primitivação por decomposição; Primitivação por partes; Primitivação de funções racionais fraccionárias; Primitivação por substituição; Primitivação de alguns tipos de funções irracionais e transcendentes.
5-Integração: Integrais de Darboux e de Riemann; Integrabilidade de funções; Cálculo de integrais. Aplicações; Integrais indefinidos e paramétricos; Integrais impróprios.
Syllabus
A - Topics on Linear Algebra and Analytic Geometry
1- Matrices: Definition of matrix; Algebra of matrices; Transposition; Invertible matrices; Rank of a matrix.
2-Determinants: Definition and properties; Calculation of 2nd and 3rd order determinants; Laplace Theorem; Inversion of matrices. Adjoint Matrix.
3- Linear equation systems: Linear Equation. Linear equation systems; Solution of a linear equation system; Discussion and solving of simultaneous linear equations.
B - Integration
4-Primitivation: Definition of a primitive integral and properties; Techniques of primitives; Immediate Primitives; Primitivation by decomposition; Primitivation by parts; Primitivation of partial fractions; Primitivation by substitution; Primitivation of some types of irrational and transcendent functions
5-Integration: Integrals of Darboux and of Riemann; Functions Integrability; Calculation of integrals. Applications; Indefinite integrals and parametric integrals; Improper Integrals.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Biologia / Biology
LAG/LAGPL1103 Ciências Biológicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Fornecer conhecimentos no âmbito: da evolução e origem dos organismos pluricelulares; da organização celular eucariota, com especial relevo para os aspetos funcionais; da diversidade e especialização das células e tecidos animais e vegetais; da transmissão das características genéticas em organismos procariontes e eucariontes; da formação dos fenótipos
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Provide expertise in the following themes: the evolution and origin of multicellular organisms; eukaryotic cell organization, with emphasis on the functional aspects; specialization and diversity of plant and animal cells and tissues; transmission of genetic traits in prokaryotes and eukaryotes; phenotype formation.
Conteúdos programáticos
TEÓRICA. Organização do mundo vivo: seres subcelulares e celulares. Organização celular eucariota: correlação estrutural e funcional. Diversidade celular e caracterização dos tecidos e funções: animais e vegetais. Reprodução: mitose e meiose; reprodução assexuada e sexuada; esporogénese e gametogénese. Hereditariedade; mendelismo; caracterização dos ácidos nucleicos; genes, alelos e genótipo. Ação génica, ambiente e fenótipo. Sistemas de reprodução e transmissão de caracteres.
PRÁTICA E LABORATORIAL. Organização do Mundo Vivo: introdução à microscopia ótica: observação de procariontes, de eucariontes unicelulares e pluricelulares. Organização celular eucariota: transporte de soluções em leveduras; estudo de plasmólise e turgescência em células vegetais; análise de pigmentos e determinação do conteúdo em clorofila. Diversidade celular e caracterização dos tecidos e suas funções: observação de tecidos animais e vegetais. Observação de mitose e meiose. Hereditariedade: exercícios.
Syllabus
THEORETICAL SESSIONS. Organization of the living world: subcellular and cellular organisms. Eukaryotic cell organization: structural and functional correlation. Cell diversity and characterization of plant and animal tissues and functions. Reproduction: mitosis and meiosis; asexual reproduction and sexual; sporogenesis and gametogenesis. Heredity: mendelism; characterization of nucleic acids; genes, alleles, genotype. Gene action, environment and phenotype. Reproduction and transmission systems.
PRACTICAL AND LABORATORIAL SESSIONS. Organization of the living world: introduction to optical microscopy: observation of prokaryotes, unicellular and multicellular eukaryotes. Eukaryotic cell organization: transportation of solutions in yeasts; study of plasmolysis and turgidity in plant cells; pigment analysis and determination of chlorophyll content. Cell diversity and characterization of animal and plant tissues and their functions. Observation of mitosis and meiosis. Heredity: exercises.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Ecologia / Ecology
LAG/LAGPL1104 Ciências Biológicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de capacidades e competências ao nível: da organização, composição, estrutura e diversidade de biocenoses e ecossistemas, dinâmica e evolução das populações, conservação e biodiversidade, técnicas de análise ambiental, legislação e políticas de ambiente.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquiring knowledge and developing skills and competencies at several ecological levels: organization, composition, structure and diversity of communities and ecosystems; population dynamics and evolution; biodiversity conservation, environmental analysis techniques, legislation and environmental policies.
Conteúdos programáticos
1. Objetivos, princípios e conceitos de ecologia. 2. Influência do ambiente sobre os organismos. Adaptação e variabilidade dos organismos. 3. Organização e diversidade de comunidades e ecossistemas. 4. Dinâmica e demografia das populações: efetivo populacional, estrutura etária, distribuição espacial, crescimento populacional, estratégias r e k. Evolução das comunidades e sucessão ecológica. 5. Estudo da paisagem. Origem da paisagem. Estrutura e dinâmica. Análise das estruturas espaciais. 6. Biodiversidade, Conservação e Desenvolvimento Sustentável. 7. Poluição e Bioindicadores. 8. Sistemas de Gestão Ambiental: Série Normas ISO 14000 e Sistema Comunitário de Ecogestão e Auditorias (EMAS), avaliação de impacte ambiental, auditorias ambientais, análise de risco e avaliação de ciclo de vida. Certificação Ambiental. 9. Legislação Ambiental e Políticas de Ambiente: no âmbito das Nações Unidas, da União Europeia e de Portugal.
Syllabus
1. Objectives, principles and concepts of ecology. 2. Environmental influence on individuals. Individual variability and it's adaptation to the environment. 3. Organization and diversity of communities and ecosystems. 4. Population demography and dynamics: population size, age structure, spatial distribution, population growth, r and k strategies. Ecosystem changes during succession. 5. Landscape ecology: Origin of the landscape, landscape processes, structure and dynamics. Spatial structures analysis. 6. Biodiversity conservation and sustainable development goals. 7. Pollution and bio-indicators. 8. Environmental management systems: ISO (International Standard Organization) and EMAS (European Management and Audit Scheme), environmental impact assessment, environmental audits, risk analysis and assessment of life cycle. Environmental certification. 9. Environmental law and policy: within the United Nations, European Union and Portugal.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Mecânica Agrícola / Agricultural Mechanics
LAG/LAGPL1105 Ciências Físicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se dotar os alunos de capacidades científicas, técnicas e tecnológicas que lhes permitam aplicar no mercado de trabalho os conceitos adquiridos na disciplina. Considera-se fundamental o conhecimento e a identificação dos elementos constituintes dos tratores, bem como das suas normas de utilização, e o conhecimento dos critérios a usar na seleção das melhores opções a adotar no planeamento da mecanização de uma exploração agrícola.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Aims to provide the students scientific, technical and technological knowledge in order to allow them to apply in the labor market the acquired concepts. Its fundamental the knowledge and the identification of the tractor pieces as well as it rules of use and the choice of the best options for the management mechanization of the farm.
Conteúdos programáticos
Ensino teórico-prático (45H)
Aplicação de forças e condições de equilíbrio em tratores e máquinas agrícolas;
Conceitos de trabalho, potência e rendimento aplicados a tratores e máquinas agrícolas;
Máquinas simples e órgãos de máquinas;
Estudo dos motores de explosão e diesel; constituição, funcionamento e sistemas mais importantes;
Motores e geradores eléctricos;
Tratores agrícolas e florestais: tipos, constituição e funcionamento; cuidados de manutenção e utilização
Trabalho de campo (11H)
Utilização, na oficina e no campo, dos tratores agrícolas conforme programa da unidade curricular
Orientação Tutorial (4H)
Syllabus
Theoretical and practical (45H)
Application of forces and conditions of equilibrium in tractors and agricultural machines
Concepts of work, power and performance applied to tractors and agricultural machinery
Simple machines and machinery organs
Study of combustion and diesel engines; constitution, operating systems and more important systems
Engines and electric Generators
Agricultural and forestry tractors: types, formation and operation; maintenance care and use
Field work (11H)
Use in workshop and field of the agricultural tractors per unit curricular program
Tutorial (4H)
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Estatística / Statistics
LAG/LAGPL1150 Ciências Matemáticas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição dos conceitos base da estatística: medidas descritivas, probabilidades, principais distribuições, amostra e população, representatividade da amostra. Aplicação à amostragem, à descrição e interpretação de dados e à construção de intervalos de confiança para a média.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Objectives: acquisition of basic concepts on descriptive measures, probabilities, common statistical distributions, population, samples and sampling. Competences on sampling, description and interpretation of data, building of confidence intervals.
Conteúdos programáticos
Estatística descritiva. Regressão linear simples: estimação de parâmetros e cálculo do coeficiente de correlação. Teoria das probabilidades. Distribuição de variáveis aleatórias. Parâmetros de localização e de dispersão. Distribuições teóricas discretas: uniforme, binomial, multinomial, hipergeométrica, Poisson. Distribuições teóricas contínuas: normal e t de Student. Aproximações entre distribuições. Inferência estatística: intervalos de confiança e testes de hipóteses para a média.
Syllabus
Descriptive statistics. Probabilities, axioms and theorems. Linear regression, parameters and correlation coefficient. Probabilities and probability distributions, discrete and continuous random variables. Dicrete distributions: uniform, binomial, multinomial, hypergeometric, Poisson. Continuous distributions: normal, Student t. Distributions convergence. Statistical inference: confidence intervals and hypothesis testing for the mean .

Unidade curricular / Curricular Unit : Microbiologia I / Microbiology I
LAG/LAGPL1151 Ciências Biológicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  22,5   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 37,5
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Fornecer conhecimentos teóricos e desenvolvimento de competências práticas que possibilitem aos estudantes desenvolver trabalhos nas temáticas seguintes: diversidade dos microrganismos; da biologia celular dos microrganismos; das necessidades nutricionais e energéticas dos microrganismos; dos métodos físicos e químicos relacionados com o crescimento e morte microbiano; das interações dos microrganismos com outros organismos.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Provide theoretical knowledge and practical skills that will enable students to develop work in the following areas: diversity of microorganisms; cell biology of microorganisms; nutrient and energy needs of micro-organisms; physical and chemical methods related to microbial growth and death; microbial interactions with other organisms.
Conteúdos programáticos
ENSINO TEÓRICO 1. Introdução à Microbiologia. 2. Caracterização dos Principais Grupos Microbianos.
3. Metabolismo Microbiano: Principais categorias nutricionais. Diversidade metabólica. 4. Princípios Gerais do Controlo de Microrganismos: Métodos físicos e químicos de controlo. 5. Interações dos microrganismos: tipos de associação.
ENSINO PRÁTICO LABORATORIAL 1. Introdução à Cultura de Microrganismos: Preparação e tratamento de material e meios de cultura. Técnicas de assepsia. Técnicas de isolamento e purificação de microrganismos. 2. Caracterização dos Principais Grupos Microbianos: Biodiversidade. Microscopia ótica de procariontes e de eucariontes. 3. Princípios Gerais do Controlo de Microrganismos: Avaliação dos fatores que condicionam o crescimento microbiano. 4. Metabolismo Microbiano: Aplicações na análise microbiológica
Syllabus
THEORETICAL SESSIONS 1. Introduction to Microbiology. 2. Characterization of the main microbial groups. 3. Microbial metabolism: major nutritional categories; metabolic diversity. 4. General principles in the control of microorganisms: Physical and Chemical methods of control. 5. Interactions of microorganisms: different types of associations.
PRACTICAL LABORATORY SESSIONS 1. Introduction to the culture of microorganisms: Preparation and treatment of material and culture media. Aseptic techniques. Techniques for the isolation and purification of microorganisms. 2. Characterization of the main microbial groups: biodiversity. Optical microscopy of prokaryotes and eukaryotes. 3. General principles in the control of microorganisms: Evaluation of factors affecting microbial growth. 4.Microbial metabolism: applications in the microbiological analysis

Unidade curricular / Curricular Unit : Bioquímica / Biochemistry
LAG/LAGPL1152 Ciências Químicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição dos conhecimentos essenciais no que respeita à estrutura e propriedades das moléculas biológicas e vias metabólicas mais importantes. Estudo dessas propriedades e aprendizagem de técnicas laboratoriais.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Knowledge of structure and function of biomolecules and metabolism.
Conteúdos programáticos
Teóricos:
1. Biomoléculas: 1.1. Glúcidos. 1.2. Proteínas. 1.3. Lípidos. 1.4. Vitaminas. 2. Catálise enzimática e regulação enzimática. 3. Ácidos nucleicos e transferência da informação genética. 4. Principais vias catabolicas: 4.1. Introdução ao metabolismo, a energia nas reacções biológicas. 4.2.Vias de oxidação da glucose. 4.3. Degradação dos acilgliceróis . 4.4. Catabolismo proteico. 5. Fotossíntese: 5.1. Fotossistemas e fotofosforilação. 5.2. Ciclo redutor da pentose-fosfato. 5.3. Diferenças nas plantas C3, C4 e CAM.
Laboratoriais
Preparação de amostras. 2. Métodos espectroscópicos para doseamento de proteínas e ácidos nucleicos. 3. Métodos de separação. 4. Catálise enzimática
Syllabus
Theoretical
1. Biomolecules: 1.1. Carbohydrates. 1.2. Proteins. 1.3. Lipids. 1.4. Vitamins. 2. Enzyme catalysis and enzyme regulation. 3. Nucleic acids and transfer of genetic information. 4. Main catabolic pathways 4.1. Introduction to energy metabolism in biological reactions. 4.2. Pathways of glucose oxidation. 4.3. Catabolism of triacylglycerols. 4.4. Protein catabolism. 5. Photosynthesis: 5.1. Photosystems and photophosphorylation. 5.2. The reductive pentose phosphate cycle. 5.3. C3, C4 and CAM plants.
Laboratorial
1. Sample Preparation. 2. Spectroscopic methods for assay of proteins and nucleic acids. 3. Methods of separation. 4. Enzymatic Catalysis

Unidade curricular / Curricular Unit : Solos / Soils
LAG/LAGPL1200 Geociências 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Adquirir conhecimentos sobre os ciclos de nutrientes e sobre os equilíbrios termodinâmicos e biológicos existentes dos solos. Obter conhecimentos sobre a constituição e propriedades do solo. Saber coligir e interpretar dados sobre a fertilidade dos solos e inferir sobre os seus efeitos no crescimento vegetal. Saber interpretar Cartas de Solos. Integrar conhecimentos científicos que permitam utilização do solo numa perspetiva sustentável. Desenvolver a sensibilidade dos alunos para a complexidade e importância dos solos no mundo de hoje.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Provide understanding on nutrient cycles and on soil thermodynamic and biological balances. Obtain knowledge on the formation and properties of soil. Learn to collect and interpret data on soil fertility and infer their effects on plant growth. Learn to interpret soil maps. Give understanding of the practical application of biology, chemistry, physics and earth science principles to integrated land use and environmental protection. Develop the student¿s comprehension for the complexity and importance of soils in today's world.
Conteúdos programáticos
Formação e constituição do solo. Fatores de formação do solo e processos gerais da pedogénese. Perfil do solo. Nomenclatura de horizontes. Granulometria do solo. Constituintes minerais. Características e propriedades. Matéria Orgânica. Origem, composição e caracterização. Propriedades gerais. Retenção e troca de iões. Capacidade de troca catiónica. Bases e acidez de troca. Grau de saturação em bases. Acidez e alcalinidade. Poder tampão. Estrutura do solo. Densidade real, aparente e porosidade. Consistência, compacidade e expansibilidade. Cor do solo. Água do Solo. Constantes de humidade. Curvas de tensão de humidade. Capacidade de campo. Coeficiente de emurchecimento; capacidade de água utilizável; determinação da oportunidade de rega. Atmosfera do Solo. Classificação e Cartografia dos Solos. Carta dos Solos de Portugal. Classificação pedológica e interpretativa. Horizontes de diagnóstico. Erosão e Conservação do Solo. Erosão hídrica e eólica. Formas e métodos de defesa.
Syllabus
Soil formation and constitution. Pedogenesis and Soil Forming Factors. Soil profile. Soil horizon designation. Characteristics and properties of soil mineral elements. Organic Matter. Origin, composition and characterization. General Properties. Ion Adsorption and exchange. Cation exchange capacity, total bases and exchange acidity. Degree of base saturation. Acidity and alkalinity. pH and Buffering. Soil structure. Particle and bulk density of mineral soils. Pore volume. Consistency, compactness and scalability. Soil color. Soil water. Soil water energy concepts. Field capacity. wilting coefficient, maximum retention capacity. water economy and drainage. Soil atmosphere. Soil Classification and Mapping. Soil Map of Portugal. Pedological and interpretative classifications. Diagnostic horizons. Soil erosion and conservation. Water and wind erosion. Types of erosion and defense methods

Unidade curricular / Curricular Unit : Botânica / Botany
LAG/LAGPL1154 Ciências Biológicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 22,5   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 37,5
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de capacidades e competências no domínio da biologia das plantas, nomeadamente ao nível da histologia, anatomia, morfologia externa, caracterização e identificação de taxa, da evolução filogenética das plantas, da bioclimatologia e fitogeografia.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and development of skills and competencies in the field of plant biology, especially in terms of histology, anatomy and plant morphology, characterization and plant identification, phylogenetic evolution of plants, and bioclimatology and phytogeography.
Conteúdos programáticos
Componente Teórica:
1.Anatomia e Organografia Vegetal. 2. Morfologia externa de espermatófitos. 3. Evolução filogenética das plantas. 4. Caracterização taxonómica e ecológica de alguns taxa da Flora de Portugal. 5. Bioclimatologia e Fitogeografia.
Componente Prática:
1. Observação de cortes histológicos de diversos tecidos e órgãos (raiz, caule e folha) de plantas mono e dicotiledóneas. 2. Observação das características morfológicas da raiz, caule, folha, flor, inflorescência e fruto de plantas mono e dicotiledóneas. 3. Utilização de chaves dicotómicas para identificação de diversos taxa de interesse agrário (Gimnospérmicas: Pinaceae e Cupressaceae. Angiospérmicas: Poaceae, Rosaceae, Solanaceae, Asteraceae, Apiaceae, etc.), assim como de taxa autóctones pertencentes à flora de Portugal.
Syllabus
Theoretical lectures:
1. Plant anatomy and organography. 2. External morphology of plants. 3. Phylogenetic evolution of plants. 4. Taxonomic and ecological characterization of some taxa of Portuguese flora. 5. Bioclimatology and Phytogeography.
Practical lectures:
1. Observation of histological sections of various tissues and organs (root, stem and leaf) of mono and dicotyledonous plants. 2. Observation of morphological characteristics of: root, stem, leaf, flower, inflorescence and fruit of mono and dicotyledonous plants. 3. Use of dichotomous keys to identifying different taxa: Gymnosperms: Pinaceae and Cupressaceae. Angiosperms: Poaceae, Rosaceae, Solanaceae, Asteraceae, Apiaceae, etc.), as well as other taxa belonging to autochthonous flora of Portugal

Unidade curricular / Curricular Unit : Métodos Topográficos, Geodésicos e Cartográficos / Topographical, Geodetic and Cartographical Methods
LAG/LAGPL1155 Engenharia, Ordenamento e Ambiente 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 1º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se que os estudantes fiquem habilitados a integrar os conceitos fundamentais de Geodesia, de Cartografia e de Topografia para utilização e avaliações sobre cartas, que dominem os principais métodos e instrumentos utilizados na elaboração de trabalhos topográficos e que adquiram conceitos no âmbito das Técnicas Cadastrais.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Learning objectives intend that students become able to integrate the fundamental concepts of Geodesy, Cartography and Surveying. These concepts are fundamental for use and evaluations on maps, for knowing the main methods and tools used in the preparation of topographical works and for learning concepts of cadastre.
Conteúdos programáticos
1. Noções Preliminares. Resolução de triângulos.
2. Cartografia: Forma da Terra. Coordenadas. Azimutes de direções. Sistemas de projeção e sistemas de representação plana. Triangulação geodésica. Representação do terreno. Escalas. Utilização e elaboração de cartas. Métodos de medição de áreas e distâncias na carta.
3. Operações Elementares dos Levantamentos Topográficos. Instrumentos Utilizados. Medições de distâncias. Métodos de medição de ângulos. Métodos gerais de nivelamento. Sistemas de Posicionamento Global.
4. Noções Elementares de Fotogrametria e Deteção Remota
5. Breve Referência à Técnica Cadastral.
6. Aplicações: Implantações de pontos, de alinhamentos, de curvas. Nivelação de terrenos.
Syllabus
1. Preliminary Concepts. Solving triangles
2. Cartography: Earth's shape. Coordinates. Azimuth directions; Projection systems and plan representation systems; Geodesic triangulation; Representation of the terrain; scales; use and design of maps. Methods of maps measurement.
3. Elementary Operations of Topographic Survey. Used instruments. Measurement of distances. Methods for angles measuring. Levelling methods. Global Positioning Systems.
4. Photogrammetry and Remote Sensing
5. Reference to Cadastral Techniques.
6. Applications: Plotting points, alignments and curves. Land levelling

Unidade curricular / Curricular Unit : Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas I / General Agriculture and Farm Machinery I
LAG/LAGPL1200 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical     
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar    
Orientação Tutorial / Tutorial    
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências nas áreas da agricultura e da mecanização que possibilitem aos estudantes o domínio das operações gerais de cultura, bem como das máquinas agrícolas mais apropriadas para a sua realização.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and skills development in agriculture and a mechanization that would enable students to master the operations of general culture as well as agricultural machinery more suitable for their achievement.
Conteúdos programáticos
1. Introdução;
2. Estudo dos tractores agrícolas;
3. Preparação e trabalho do terreno;
4. Fertilização dos terrenos
TRABALHO DE CAMPO (10 h)
1 - Utilização, no campo, das máquinas agrícolas.
ORIENTAÇÃO TUTÓRIA (2 h)
1 - Tutoria para a elaboração de um trabalho prático/pesquisa.
Syllabus
1. Introduction;
2. Study of agricultural tractors;
3. Preparation and work the land;
4. Fertilization of the land¿Field (10 hours)
1 - Use in the field of agricultural machinery.
Guidance mentoring (2 h)
1 - Tutorial for the development of a practical work / research.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Fisiologia Vegetal / Plant Physiology
LAG/LAGPL1201 Ciências Biológicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de capacidades e competências ao nível: dos fatores (físicos e endógenos) que condicionam o crescimento e desenvolvimento das plantas, movimento da água no continuum solo-planta-atmosfera, comportamento das plantas em condições de stress, nutrição mineral, metabolismo do carbono, regulação hormonal e produtividade vegetal.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and development of skills and competencies about: factors (physical and endogenous) that influence the growth and development of plants, water movement in the continuum soil-plant-atmosphere, response of plants in "stress" conditions, mineral nutrition, carbon metabolism, hormonal regulation and plant productivity.
Conteúdos programáticos
1. Relações Hídricas: conceito de potencial de água. Movimento da água no sistema solo-planta-atmosfera. Stress hídrico. 2. Nutrição Mineral: Transporte de elementos minerais (macro e microelementos) na planta. Fitorremediação. 3. Metabolismo do Carbono C3, C4 e CAM. Taxa fotossintética em função: luz, CO2, temperatura, radiação. Uso do IRGA para determinação destes parâmetros. 4. Regulação Hormonal: hormonas vegetais, seu modo de ação e implicações no crescimento e desenvolvimento das plantas. Reações fotoperiódicas nas plantas. 5. Fisiologia e Genética do Desenvolvimento: desenvolvimento vegetativo e suas condicionantes genéticas e ambientais. 6. Produtividade Vegetal: Taxas e índices de crescimento. Metodologias para quantificação da biomassa vegetal e da área foliar. Taxa de crescimento da cultura. Repartição da biomassa. Fatores determinantes do crescimento. Funções de crescimento: estudo aplicado à função logística.
Syllabus
1. Water Relations: Concept of water potential. Water movement in the soil-plant-atmosphere continuum. Effects of water stress. 2. Mineral Nutrition: transport of mineral elements (macro and micro) in the plant. 3. Carbon Metabolism: C3, C4 and CAM plants. Photosynthetic rate as a function of: light, CO2, temperature, radiation. 4. Hormonal Regulation: plant hormones, their mode of action and implications for the growth and development of plants. Photoperiodic reactions in plants. 5. Physiology and Genetics of Development: vegetative development and its genetic and environmental determinants.6. Plant Productivity: growth indices. Methodologies for quantification of biomass and leaf area. Crop Growth Rate. Allocation of biomass. Functions growth: study applied to the logistic function.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Genética / Genetics
LAG/LAGPL1202 Ciências Biológicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Conhecimento da estrutura, função, regulação e transmissão dos genes. Compreensão das relações entre fenótipo, genótipo e ambiente e das potencialidades da intervenção sobre os genótipos para o melhoramento dos fenótipos. Conhecimento dos fundamentos e dos produtos das principais aplicações tecnológicas da genética
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Knowledge of the structure, function, and transmission of genes. Understanding of the relationship between phenotype, genotype and environment and of the ways of working genotypes for the improvement of phenotypes. Knowledge of the fundamentals and of the products of the main technological applications of genetics.
Conteúdos programáticos
Estrutura e função do gene - Evolução do conceito, categorias e organização dos genes. Diversidade genotípica - Mutações génicas. Recombinação homóloga. Transposição. Mutações cromossómicas e genómicas. Selecção e migração; introdução à genética das populações. Diversidade fenotípica - Expressão génica e sua regulação. RNA e a história da vida. Fenótipos qualitativos e quantitativos; introdução à genética quantitativa. Transmissão de genes e da sua expressão - Replicação e transmissão de ácidos nucleicos. Imprinting parental. Genética aplicada - Melhoramento genético: domesticação, melhoramento empírico e melhoramento sustentado cientificamente; objectivos e produtos; métodos de obtenção de variabilidade genética; teoria e métodos de selecção. Técnicas em biologia molecular. Biotecnologia moderna e seus pilares. Análise do genoma e identificação de genes. Engenharia genética: transformação genética, produção de OGM e novas técnicas de melhoramento; aplicações em diversos domínios.
Syllabus
Gene structure and function - Evolution of the concept, types and organization of genes. Genotypic diversity - Gene mutations. Homologous recombination. Transposition. Chromosomal and genomic mutations. Selection and migration; introduction to population genetics. Phenotypic diversity - Gene expression and regulation. RNA and the history of life. Qualitative and quantitative phenotypes; Introduction to quantitative genetics. Transmission of genes and of their expression - Replication and transmission of nucleic acids. Parental imprinting. Applied Genetics - Genetic improvement: domestication, empirical and scientifically sustained breeding; objectives and products; methods of obtaining genetic variability; theory and methods of selection. Techniques in molecular biology. Modern biotechnology and its pillars. Genome analysis and gene identification. Genetic engineering: genetic transformation, production of GMO and new breeding techniques; applications in a number of areas.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Designação da unidade curricular / Curricular Unit :    Nutrição Vegetal e Fertilização / Plant Nutrition and Fertilization
LAG/LAGPL1203 Ciências Biológicas 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Conhecer os nutrientes vegetais e estar familiarizado com o seu comportamento no solo e dentro da planta. Inferir sobre os efeitos do solo no crescimento vegetal. Conhecer as melhores práticas de fertilização para obter uma melhor produção, tendo em atenção o incremento da fertilidade do solo e a qualidade ambiental. 
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
The student should know the vegetal nutrients and understand its behavior in the soil and inside of the plant. Comprehend the effect of the soil on plants growth. He should be aware of the best techniques of fertilization in order to get a better crop, regarding the improvement of soil fertility and the quality of the environment.
Conteúdos programáticos
Crescimento vegetal. Fatores que afetam o crescimento vegetal. Elementos essenciais à nutrição das plantas. Azoto nas plantas e no solo. Fósforo nas plantas e no solo. Potássio nas plantas e no solo. Cálcio magnésio e enxofre. Micronutrientes. Ciclos biogeoquímicos e interações entre nutrientes. Principais métodos de avaliação da fertilidade do solo. Análises de terras, parâmetros a analisar e colheita de amostras. Análises de plantas. Métodos laboratoriais e de campo. Fertilizantes, características gerais dos vários tipos de adubos e corretivos. Utilização dos fertilizantes. Utilização de adubos e corretivos em termos de qualidade, quantidade, épocas e técnicas de aplicação. Fertilização em condições especiais, produção integrada, agricultura biológica e em hidroponia. A problemática dos metais pesados. A fertilização das principais culturas. Cálculos de fertilização das culturas mais relevantes na região. Aspetos económicos e ambientais da fertilização.
Syllabus
Vegetal growth. Factors that affect the vegetal growth. Essential plant nutrients. Nitrogen, phosphorous and potassium in the plants and in the soil; its nutrient cycles and flows. Calcium magnesium and sulphur. Micronutrients. Biogeochemical cycles and interactions among nutrients. Main methods of soil fertility evaluation. Soil sampling and analyses, Plant analyses. Laboratory and field evaluation methods. Fertilizers, general characteristics of the several types of fertilizers. Use of fertilizers. Quality, quantity, timing and application techniques of fertilizers. Fertilization in special conditions, organic farming and hydroponic crops. The problems related with heavy metals and nitrate. Study of the fertilization of the main crops in the region. Economical and environmental issues related with fertilization. The fertilization as way of pollution and remediation of soil, air and water.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Gestão da Empresa Agrária / Farm Management
LAG/LAGPL1204 Gestão e Marketing 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se que os alunos:
- Compreendam o papel da ciência económica (microeconomia) no comportamento dos agentes económicos e nas decisões de produção, de consumo e suas implicações no funcionamento das empresas agrárias.
- Fiquem capacitados com saberes e competências referentes a métodos e técnicas de gestão agrária de forma a desenvolverem ações de planeamento e reforço da capacidade de gestão de empresas agrárias.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
It is intended that students:
- Understand the role of economic science (microeconomics) on the behavior of economic agents and the decisions of production, consumption and its implications for the functioning of agricultural companies.
- Are enable with knowledge and skills relating to methods and techniques of land management actions to develop planning and capacity management of agricultural enterprises.
Conteúdos programáticos
1 Introdução: Definição de economia. Natureza do problema económico e soluções. Agentes económicos.
2 Introdução ao Estudo da Microeconomia: Teoria elementar da procura, da oferta e teoria elementar da formação de preços. Teoria da produção e teoria de custos.
3 Noções de Cálculo Financeiro: Conceitos. Regime de juro. Reembolsos de empréstimos.
4 Introdução à Gestão da Empresa: Funções, objetivos e conceitos fundamentais. Especificidades das empresas agrícolas.
5 Estrutura da Empresa: Capital e Trabalho - definições e classificações, custos associados à utilização do capital e do trabalho; Empresário - definição e relações com a gestão, principais etapas de decisão do gestor.
6 Os Resultados da Empresa: Resultados de tesouraria, económicos e oficiais. Apuramentos de resultados e elaboração de orçamentos. Orçamentos parciais de atividades. Orçamento global de exploração.
7 Planeamento da Empresa no Curto Prazo, Planeamento, orçamento, gestão orçamental e sistemas de informação.
Syllabus
1.Introduction: Definition of economy. Economic problems and solutions. Economic agents.
2.Introduction of Microeconomy: Elementary theory of demand and supply. Price formation. Theory of production and costs.
3.Basics of financial analysis: Concepts. Simple interest s and compound. Repayments
4.Introduction to Management: Functions and objectives of management. Fundamental concepts. Typology and specificities of agricultural enterprises.
5.Company Structure: Capital: definition and classification, associated costs to the use of capital. Labour: definition and classification; associated costs with labour utilization. Agent: definition and relationship with management; major steps manager's decision.
6.The Company Results: Treasury results, economic results and public accounting system. Global budgets and partial budgets. Overall operating budget.
7.Planning in the short term: planning, budgeting, financial management and information systems.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Higiene, Segurança e Saúde no Trabalho / Safety, Hygiene and Health at Work
LAG/LAGPL1205 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Objectivos:
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências no domínio da segurança, higiene e saúde no trabalho, enquadrando-as devidamente na legislação em vigor, de forma a aplicá-los no âmbito da sua actividade profissional, visando a redução da sinistralidade laboral.
Aptidões e competências:
O estudante, no final da Unidade Curricular, será capaz de:
- Identificar os perigos inerentes a determinada actividade laboral/posto de trabalho;
- Avaliar os riscos decorrentes da exposição dos trabalhadores aos respectivos perigos;
- Propor medidas de prevenção e de protecção adequadas aos riscos avaliados, respeitando os princípios gerais de prevenção;
- Assegurar o cumprimentos das disposições legais em matéria de SHST;
- Compreender as noções básicas de sistemas de gestão de SHST.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
AIMS: acquisition of knowledge and skills development in the field of safety, hygiene and health for agro-industrial work, fitting them properly in the existing legislation in order to apply them as part of its business, aiming to reduce accidents at work.
COMPETENCES: the student, at the end of Course will be able to:
- Identify the dangers inherent in a particular occupational activity / job;
- Evaluate the risks arising from exposure of workers to their dangers;
- Propose measures of prevention and protection appropriate to the assessed risks, respecting the general principles of prevention;
- Ensuring compliance with statutory provisions relating to SHST;
- Understand the basics of management systems SHST.
Conteúdos programáticos
TP: (32 H)
Enquadramento da higiene, segurança e saúde no trabalho (shst).
Conceitos fundamentais de shst.
Sistema nacional de prevenção de riscos profissionais.
Direito da higiene, segurança e saúde no trabalho.
Organização dos serviços de higiene, segurança e saúde no trabalho.
Conceitos relacionados com a higiene, segurança e saúde do trabalho.
Conceitos relacionados com a ergonomia.
Conceitos relacionados com os riscos psicossociais.
Avaliação de riscos profissionais: Medidas de controlo de riscos (preventivas e de protecção).
Sinalização de segurança.
Prevenção contra incêndios e organização da emergência.
Noções de gestão de sistemas de shst: referencial OIT e NP 4397: 2008 Ed.2 (OSHAS 18 001).
TC: (16 H)
Identificação de perigos/riscos;
Sinalização de segurança.
Prevenção contra incêndios e organização da emergência.
S: (8 H) e OT (4 H)
Higiene, segurança e saúde no trabalho.
Tutoria para a elaboração de um trabalho prático/pesquisa sobre um tema, enquadrado na área da shst.
Syllabus
TP: (32 H)
Contextualize health, safety and health at work.
Fundamental concepts of health, safety and health at work.
National system for the prevention of occupational risks.
Law for hygiene, safety and health at work.
Organization of health, safety and health at work.
Concepts related to hygiene, safety and health at work.
Concepts related to ergonomics.
Concepts related to psychosocial risks.
Evaluation of occupational hazards: Types of risk control (protective and preventive).
Safety signs.
Fire prevention and emergency organization.
Elements of management systems for shhw: ILO and referential NP 4397: 2001 (OHSAS 18001).
FW: (16 H)
Identification of hazards/risks.
Safety Signs.
Fire prevention and emergency organization.
S: (8 H) and T: (4 H)
Hygiene, safety and health at work.
Tutoring for the development of a practical / research on a subject to be defined, framed in the area of health, safety and health at work. 

Unidade curricular / Curricular Unit : Agricultura Geral e Máquinas Agrícolas II / General Agriculture and Farm Machinery II
LAG/LAGPL1250 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências nas áreas da agricultura e da mecanização que possibilitem aos estudantes o domínio das operações gerais de cultura, bem como das máquinas agrícolas mais apropriadas para a sua realização.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and skills development in agriculture and a mechanization that would enable students to master the operations of general culture as well as agricultural machinery more suitable for their achievement.
Conteúdos programáticos
1. Sementeiras e plantações.
2. Amanhos e grangeios
3. Colheita, preparação e conservação de produtos
4. Economia de utilização de máquinas agrícolas.
5. Rotações, afolhamentos e consociações
6. Introdução aos sistemas de produção
7. Agricultura de precisão.
8. Fundamentos de agricultura biológica.
TRABALHO DE CAMPO (10 h)
1 - Utilização, no campo, das máquinas agrícolas.
ORIENTAÇÃO TUTÓRIA (2 h)
1 - Tutoria para a elaboração de um trabalho prático/pesquisa.
Syllabus
1. Sowing and planting.
2. Field operations
3. Harvesting, processing and preserving products
4. Economic use of agricultural machinery.
5. Rotations, crop rotation and consociation.
6. Introduction to production systems
7. Precision Agriculture.
8. Fundamentals of organic agriculture.
Field (10 hours)
 - Use in the field of agricultural machinery.
Guidance mentoring (2 h)
 - Tutorial for the development of a practical work / research

Unidade curricular / Curricular Unit : Fitossanidade / Plant Health
LAG/LAGPL1251 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se proporcionar informação para aprendizagem, reflexão e debate sobre proteção das plantas num contexto de agricultura sustentável; aprofundar conhecimento no âmbito da proteção das plantas, nomeadamente:
Conhecimento sobre os inimigos das culturas: sistemática, morfologia e bioecologia; Executar de forma fundamentada as etapas de diagnóstico e aplicar metodologias e técnicas apropriadas.
Conhecimento e análise crítica dos aspetos económicos da proteção das plantas: inimigo chave e outros de carácter ocasional e potencial bem como de conceitos como estrago e prejuízo;
Conhecimento das medidas indiretas de luta, dos meios de luta e dos itinerários técnicos das culturas;
Capacidade de trabalho em equipa e outras de carácter transversal, como comunicação oral e escrita;
Capacidade de procura e aprofundamento da formação técnica e científica ao longo da vida.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
The unit has the major aim to provide scientific and technical information about plant protection on a sustainable production basis. The most important learning outcomes are:
knowledge about crop enemies: systematic, morphology and bioecology;
knowledge and competences to analyze the economic aspects of plant protection;
Knowledge about crop management (control methods), and crop profile techniques in sustainable programs.
Conteúdos programáticos
Módulo I - INTRODUÇÃO
Conceitos e evolução do conhecimento; inimigo chave, ocasional e potencial; Importância da protecção das plantas: domínio e objectivos.
Módulo II - ENTOMOLOGIA
Conceito de praga; Taxonomia; Caracterização dos principais grupos de importância agrícola; Estragos; Ciclos de vida: reprodução; desenvolvimento. Dinâmica das populações.
Módulo III - FITOPATOLOGIA
Princípios e conceitos; doença e agente causal; parasitismo e patogenicidade; triângulo da doença; ciclo de uma doença parasitária; interação patogénio-hospedeiro; epidemiologia das doenças das plantas; parâmetros quantificadores: incidência e severidade. Principais agentes causadores de doença; abióticos; fungos; bactérias; fitoplasmas; vírus e partículas sub-virais; nematodes.
Syllabus
I - INTRODUCTION
Plant protection; concepts and scientific evolution; key-pests and secondary pests; Crop protection economic aspects.
II - ENTOMOLOGY
Principles and concepts of Entomology; Pest concept; Taxonomic aspects; Disease vectors; Important pests on crops; Damages; Life cycle: Reproduction; Development; Trophic relations: Phytophagy, predation and parasitism; Host relations: Natality and mortality; Population dynamics.
III - PHYTOPATOLOGY
Principles and concepts of phytopatology; disease and causal agent; disease triangle; disease cycle: inoculation, infections, incubation, dissemination and hibernation; host-pathogen relations; epidemiology; abiotic factors, incidende and severity. Disease important agents; abiotic agents; fungus; bacteria; virus and nematodes.

Unidade curricular / Curricular Unit : Horticultura I / Vegetable Production I
LAG/LAGPL1252 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
A unidade curricular propõe-se desenvolver metodologias de aprendizagem capazes de preparar os alunos para se integrarem em planos de formação profissional aplicada em contexto de trabalho, nos domínios da horticultura extensiva de ar livre de componente horto-industrial e particularmente no âmbito da horticultura de 4ª gama.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
The course aims to develop learning methodologies capable of preparing students to become involved in vocational training schemes applied in the workplace, in the fields of the extensive open air horticulture industry and particularly in the 4th gamma horticultural production.
Conteúdos programáticos
Generalidades: a horticultura, sua definição e âmbito. Sua importância económica, social e alimentar. Principais zonas hortícolas do País. Natureza e classificação das plantas hortícolas. Tipos de horticultura. Mercados.
O meio hortícola. Solos hortícolas: classificação, preparação, fertilização, correcção e desinfecção. Terras hortícolas artificiais. Substratos. A água no solo: metodologias de rega e controlo da água no solo. Técnicas de fertirrigação.
A planta hortícola: seus órgãos e principais funções. Fenómenos de crescimento e desenvolvimento. Métodos de propagação da planta hortícola.
A exploração hortícola: factores a considerarem na sua instalação. Plano de exploração. Rotações, sucessões, culturas intercalares e consociações.
Técnicas culturais no âmbito das culturas horto-industriais. Colheita, transporte, embalagem, conservação e normalização de produtos hortícolas.
Syllabus
General concepts of horticulture, its definition and scope. Economic, social and food aspects. Main area production in the country. Nature and classification of horticultural plants. Types of horticulture. Markets.
The medium horticultural. Horticultural soils: classification, preparation, fertilization, correction and disinfection.
Substrates. Ground water: irrigation methods and control of water in the soil. Fertigation techniques.
The horticultural plant: its principal organs and functions. Growth and development. Methods horticultural plant
propagation. The horticultural cultural factors to consider in your installation. Business plan. Cultural rotations and intercropping
Cultural techniques in the context of horto - industrial crops: General cultural techniques. Nurseries. Preparing plants in the nursery. Soil preparation. Seeding. Planting. Cultural operations.
Transportation, packaging, storage and standardization of vegetables.

Unidade curricular / Curricular Unit : Marketing / Marketing
LAG/LAGPL1253 Gestão e Marketing 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
unidade curricular tem por objetivo familiarizar os alunos com a temática do marketing sensibilizando-os para a crescente importância desta ferramenta nas organizações agropecuárias. Serão analisados mercados e abordadas políticas de preço, produto, distribuição e comunicação, dotando os alunos das competências necessárias à tomada de decisão face a problemas reais que poderão surgir no seu contexto profissional. Pretende-se que o aluno: compreenda e integre o papel do marketing no modelo de gestão da organização; percecione as características/comportamento dos consumidores atuais e potenciais, compreenda as tendências do mercado integrando as análises da concorrência e da envolvente; defina a abordagem às variáveis de marketing e o impacto das suas políticas na estratégia da empresa; esteja capacitado para preparar planos de marketing no agronegócio e que potencie a sua atividade empreendedora.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
It is intended to provide marketing knowledge and it is also a goal to make students aware of the growing importance of this tool in agricultural organizations. Markets will be analysed, discussed policies on price, product, distribution and promotion, providing students with the skills needed to answer to real marketing problems that may arise in their professional context. The student should be able to: understand and integrate the role of marketing in the organization management model; perceive customers and potential customers, understand the market trends by integrating the competitive analysis and analysis of the environment; perceive consumer behavior, define the approach to key marketing variables assessing the impact of marketing policies in company strategy; enable students to prepare marketing plans for agribusiness and to develop entrepreneurial activity.
Conteúdos programáticos
Introdução ao estudo do marketing de produtos agropecuários. O conceito de marketing e a sua evolução. A análise do mercado. Perceções e comportamento do consumidor. Introdução aos estudos de mercado. O processo de segmentação e diferenciação. Seleção de mercados e posicionamento. Estratégias de marketing. As Políticas do marketing: a gestão do produto, as decisões de preço, o mix de comunicação e a política de distribuição. O marketing sectorial. O marketing internacional. Estratégia, planeamento e controlo de marketing ¿ integração na gestão da organização. Desenvolvimento de estratégias de marketing para a proteção de indicações geográficas e denominações de origem de produtos agrícolas e géneros alimentícios. Novas tendências em marketing.
Syllabus
Introduction to the marketing of agricultural products. The marketing concept and marketing evolution. The Market analysis. Perceptions and consumer behavior. Marketing research. Segmentation and differentiation. Targeting and positioning. Marketing strategies. The marketing-mix: product management, price policies, promotion-mix and choice of market channels. Marketing planning, strategy and control ¿ integration into the organization¿s management. The development of a marketing strategy. Development of marketing strategies for the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs. New trends in marketing.

Unidade curricular / Curricular Unit : Pastagens, Forragens e Arvenses / Pasture, Forage and Arable Crops
LAG/LAGPL1254 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  22,5   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 37,5
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências no domínio das pastagens, forragens e arvenses, enquadrando-as devidamente nos sistemas de produção existentes, sabendo planear, aplicar e executar as técnicas necessárias à sua correta implementação e/ou condução nas empresas agrícolas.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and development of abilities in the domain of the pastures, forages and crops, fitting them duly in the existing systems of production, knowing how to plan, to apply and to execute the necessary techniques to its correct implementation and/or conduction in the agricultural companies.
Conteúdos programáticos
Conceitos introdutórios: definição de pastagem, forragem, planta pratense e cultura arvense; relação das culturas arvenses e forrageiras com outras fitotecnias; classificação das culturas arvenses, das pastagens e forragens; caracterização edáfica e climática do meio ambiente (Portugal mediterrânico e Portugal atlântico); considerações biológicas básicas; relação ciclo biológica, meio edáfico e climático, tipo de pastagem. Importância económica das culturas arvenses, forrageiras e pratenses. Estudo da flora pratense e forrageira: conceitos básicos de fitogeografia; principais séries de vegetação do continente; gramíneas; leguminosas; plantas forrageiras. Conservação de forragens. Caracterização técnico-cultural das culturas arvenses para a produção de grão: cereais de pragana; proteaginosas. Acompanhamento e execução de operações culturais no campo.
Syllabus
Introductory concepts: definition of pasture, forage and field crop; relation of the forages and crop cultures with other activities; classification of the crops, pastures and forage plants; soil and climatic characterization of the environment (Mediterranean Portugal and Atlantic Portugal); basic biological considerations; relation soil-clime, biological cycle, kind of pasture. Economics of the pastures, forages and field crops. Study of the pasture and forage flora: basic concepts of phytogeography; main series of vegetation of the continent; grasses; legumes; forage plants. Conservation of forages. Technician-cultural characterization of crops for the grain production: cereals; protein crops. Accompaniment and execution of cultural operations in the field

Unidade curricular / Curricular Unit : Sistemas de Informação Geográfica / Geographic Information Systems
LAG/LAGPL1255 Tecnologias de Informação 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 2º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Desenvolvimento de competências e aquisição de conhecimentos no âmbito dos sistemas de informação geográfica de modo que os alunos possam identificar as principais questões relacionadas com a construção, manipulação e utilização destes sistemas.
Pretende-se ainda sensibilizar os alunos para a importância desta temática nas mais diversas áreas de aplicação.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Skills development and knowledge acquisition in geographical information systems context of so that students can identify key issues relating to the design, handling and use of these systems. Another objective is to sensitize students to the importance of this issue in different application areas.
Conteúdos programáticos
1.Considerações gerais.
2.Estruturas de dados geográficos: modelo vetorial; modelo matricial.
3.Visualização e manipulação de dados: ferramentas de visualização; simbologia; rótulos.
4.Aquisição e edição de dados: tipos de aquisição; ferramentas de edição.
5.Georreferenciação: sistemas de coordenadas; projeções cartográficas.
6.Estruturas de dados alfanuméricos: modelos; visualização e manipulação de atributos; operações de associação; conexão a bases de dados.
7.Operações de seleção e inquirição: interativa; por atributos; por localização.
8.Ferramentas de análise e de generalização: Buffer; Intersect; Clip; Union; Dissolve.
9.Produção de mapas.
Syllabus
1.General considerations.
2.Spatial data structures: vector model, matrix model.
3.Visualization and data manipulation: visualization tools, symbols, labels.
4.Acquisition and data editing: types of acquisition, editing tools.
5.Georeferencing: coordinate systems, cartographic projections.
6.Alphanumeric structures: models, visualization and manipulation of attributes, association operations; connection to databases.
7.Selection and inquiry operations: interactive; by attributes; by location.
8.Analysis and generalization tools: Buffer, Intersect, Clip, Union; Dissolve.
9.Maps production.
Unidade curricular / Curricular Unit : Horticultura II / Vegetable Production II
LAG/LAGPL1300 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
A unidade curricular propõe-se desenvolver metodologias de aprendizagem capazes de preparar os alunos para se integrarem em planos de formação profissional aplicada em contexto de trabalho, nos domínios da horticultura intensiva em ambiente protegido (abrigos).
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Training schemes applied in the workplace, in the areas of intensive horticulture in greenhouses.
Conteúdos programáticos
Generalidades.
Culturas protegidas. Definições e âmbito. Zonas mais aptas para culturas protegidas em Portugal. Aspectos positivos e negativos neste tipo de actividade hortícola.
Estudos dos abrigos hortícolas. Características gerais e finalidades dos abrigos. Estruturas e coberturas.
Equipamentos dos abrigos. Equipamentos de climatização. Suportes de material vegetal. Factores a ter em conta aquando da instalação de um abrigo Características dos bons abrigos Normas para a construção dos abrigos.
Meios de cultura. Características dos meios de cultura. Preparação dos meios de cultura. Equipamentos.
Estudos das culturas em regime intensivo. Casos concretos de algumas culturas de maior interesse em Portugal.
Projecto de sequência de culturas. Técnicas culturais. Equipamentos
Syllabus
General concepts
Protected crops. Definitions and Scope. Areas most suitable for protected crops in Portugal. Positive and negative aspects in this type of horticultural activity.
Studies of greenhouse crops. General characteristics and purposes of the structures. Structures and greenhouse coverings.. Greenhouse equipment. Climatization equipment. Factors to consider when installing greenhouses. Characteristics of good standards for the construction of greenhouses.
Culture media. Characteristics of culture media. Preparation of culture media. Equipment.
Studies in greenhouse crops. Concrete cases of some crops of greatest interest in Portugal. Draft sequence cultures. Cultivation techniques. Equipment.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Fruticultura e Viticultura I / Fruit and Viticulture Production I
LAG/LAGPL1301 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se que os alunos adquiram conhecimentos sobre a realidade da produção frutícola e vitícola nacional, europeia e mundial. Conhecer e identificar os diversos órgãos das diferentes espécies frutícolas e da videira; Avaliar a interacção do meio com estas culturas. Entender as funções dos sistemas de condução e da poda e dos factores as condicionam e assim, adquirir as competências necessárias para poder de uma forma fundamentada, executar a condução e a poda de diferentes fruteiras e da vinha.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
The aim is for students to acquire knowledge about the reality of fruit and vineyard national, European and world. Knowing and identifying the various organs of different species of fruit and vine; evaluate the interaction of the environment with these cultures. Understanding the functions of training systems and pruning factors and the condition and thus acquire the necessary skills to be able to form a reasoned perform and the pruning of different fruit trees and vines.
Conteúdos programáticos
A fruticultura sua definição. Centros de origem das principais espécies frutícolas. Breve história da fruticultura. Caracterização da produção frutícola mundial, europeia e nacional. Raiz, caule e gomos. Hábitos de frutificação. O ciclo de vida. Ecofisiologia. Radiação solar. Produtividade fotossintética e Intensificação cultural. Vento. Precipitação. Temperatura. Dormências. Necessidades de frio invernal e sua quantificação. Sistemas de condução seus objectivos, evolução e classificação. 6. Poda. Objectivos. Tipos e operações de poda e sua execução.
Syllabus
Fruit growing its definition. Centres of origin of the main fruit species. Brief history of fruit production. Global, european and national characterization of fruits production. Root, stem and buds. Fruiting habits. The cycle of life. Ecophysiology. Solar radiation. cultural Intensification and photosynthetic productivity. Wind. Precipitation. Temperature. Dormancies. Chilling requirements and its quantification. Training systems its objectives, evolution and classification. . Pruning objectives, pruning types and operations and is execution.
World, european and national characterization of viticulture. Its economic and social significance. The Common Market Organisation of Vine and Wine. vine systematic. Vine morphology: Root; Stem; Leaf; Buds; Tendrils; inflorescences; Flower; Fruit. Vine dormancy. . Pruning. Objectives. Types of pruning. Lload determination. Mechanization of pruning. Pre-pruning. Major training systems and his choice parameters.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Hidráulica Agrícola / Agricultural Hydraulic
LAG/LAGPL1302 Engenharia, Ordenamento e Ambiente 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Dar formação de base em Hidráulica aplicada à rega, necessária para planeamento, projeto, e gestão de sistemas de rega.
Transmitir os conhecimentos da água no solo de forma a promover uma adequada gestão da rega. Transmitir a importância da drenagem e das inovações tecnológicas aplicadas à rega para monitorizar e promover o uso eficiente da água quer em termos produtivos quer em termos ambientais. Integrar uma abordagem técnica com os aspetos sociológicos, económicos e ambientais (sustentabilidade).
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Provide basic training in applied hydraulic for supporting planning, design and management of irrigation systems. Promote knowledge of soil water movements in order to make a proper irrigation management. Convey the importance of drainage and irrigation technological applications to monitor and promote the efficient use of water in crop production and in environmental terms. Integrate a technical approach with the sociological, economic and environmental aspects.
Conteúdos programáticos
I - Princípios de Hidráulica Geral:
1. Introdução.
2. Hidrostática.
3. Hidrocinemática.
4. Hidrodinâmica.
5. Escoamentos sob pressão.
6. Escoamentos com superfície livre.
7. Orifícios e descarregadores: conceitos gerais.
8. Máquinas hidráulicas.
II - Gestão da Água na Agricultura:
9. Caracterização dos regadios portugueses.
10. A água no solo: Considerações gerais; Características fundamentais dos solos; Retenção de água no solo; Movimento da água no solo; Infiltração; Monitorização.
11. Necessidades e gestão da água: Evapotranspiração de referência; evapotranspiração cultural.
12. Balanço hídrico: métodos de cálculo do balanço hídrico; utilização de modelos de balanço, na programação e condução da rega.
III - Drenagem:
13. Necessidades de drenagem. Métodos de controlo de excesso de água. Drenagem superficial. Drenagem subterrânea. Relações rega-drenagem.
Syllabus
Principles of applied hydraulics:
1. Introduction.
2. Hydrostatics
3. Hydrokinetic.
4. Hydrodynamics.
5. Pressure Flow.
6. Free surface flow:
7. Flow through orifice and flow gauging weir.
8. Hydraulic machinery: flow power, hydraulic motors, pumps.
Water Management in Agriculture:
9. Characterization of Portuguese irrigated land
10. Soil water: General considerations; soils water characteristics , water holding ; water movement in the soil; Infiltration; Monitoring
11. Crop water requirements: reference crop evapotranspiration, crop evapotranspiration under standard conditions
12. Water balance: methods of calculating the water balance; models, programming and watering .management
Drainage:
13. Drainage requirements; control excess water. Surface and subsurface drainage. Relations irrigation-drainage
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Zootecnia / Animal Production
LAG/LAGPL1303 Produção Animal e Ciências Veterinárias 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos e desenvolvimento de competências relativas aos sistemas de produção animal tendo em vista a compreensão da sua multifuncionalidade, do seu efeito na qualidade da produção e ambiente e da sua ligação com as diversas fileiras alimentares. Integração e desenvolvimento prático dos conhecimentos e competências necessários para o maneio e a gestão técnica da exploração pecuária das principais espécies de interesse zootecnico.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge and skills relating to animal production systems with a view to understanding their multifunctionality, their effect on production quality and the environment and their links with the various food chains. Integration and development of practical knowledge and skills necessary for the management and technical management of major livestock production.
Conteúdos programáticos
Ensino Teórico: 1. A produção animal no contexto da produção agrária: diagnóstico sectorial. 2. Bovinicultura, ovinicultura e caprinicultura nas vertentes de exploração de leite e carne: 2.1. O mercado e os produtos. 2.2. Os ciclos de produção. 2.3. As fileiras produtivas. 2.4. Os sistemas de produção: estrutura geral dos sistemas de produção, os sistemas de alimentação, esquemas reprodutivos, a ordenha e a higiene e sanidade. 3. Suinicultura, avicultura e cunicultura: 3.1. As fileiras suinícola, avícola e cunícola: estrutura geral, modelos e sistemas de produção. 3.2. Integrações e mercados. 3.3. Ciclos de vida e de produção de suínos, aves e coelhos.
Ensino Teórico-Prático: Demonstração / execução das diversas tarefas de maneio inerentes ao funcionamento da exploração pecuária, das principais espécies de interesse zootecnico.
Orientação Tutória: 1. Coordenação e apoio às actividades inerentes ao funcionamento de exploração pecuária. 2. Apoio à elaboração do relatório solicitado.
Syllabus
Theoretical: 1. Livestock production in the context of agricultural production: sector diagnosis. 2. Meat and dairy cattle, sheep and goat farming: 2.1. Market and products. 2.2. Lifecycles. 2.3. Production chains. 2.4. Production systems: general structure; reproduction, feeding, hygiene and health, milking, breeding. 3. Pigs, poultry and rabbits: 3.1. Production chains: general structure, models and production systems. 3.2. Integration and markets. 3.3. Life and production cycles of pigs (breeding, rearing and fattening), poultry (breeding, incubation and hatching, layers, broilers) and rabbits (breeding, rearing and fattening).
Theoretical and Practical: Demonstration / execution of animal husbandry tasks of major livestock production.
Mentoring Orientation: 1. Coordination and support of the activities involved in operating the farm. 2. Support for the preparation of report requested.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Agricultura Biológica / Organic Farming
LAG/LAGPL1304 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    1ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos, aptidões e competências no âmbito da agricultura biológica, de forma a que os estudantes desempenhem funções no âmbito de empresas e instituições ligadas ao sector e/ou a empresas que utilizem o mesmo tipo de tecnologia. A aquisição deste conhecimento e competências será feito através da exposição de matérias, desenvolvimento de trabalhos de aplicação, selecção e organização da informação disponível, participação e organização de seminários, prática na utilização adequada da linguagem técnico-científica e visitas de estudo a empresas em modo de produção biológico.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge, skills and competences in the field of organic farming, so that students perform functions within companies and institutions related to the sector and / or companies using the same type of technology. The acquisition of this knowledge and competence will be done through the presentation of materials, development of application work, selection and organization of available information, participation in seminars and study visits to companies in organic production.
Conteúdos programáticos
Conceitos, princípios e objectivos da agricultura biológica (AB). Importância económica. Normas e regulamentação.Técnicas culturais adaptadas ao MPB.  A criação da biodiversidade cultural: rotação, sucessão e associação de culturas. O solo e a nutrição das plantas. A manutenção e a melhoria da fertilidade do solo. O papel da matéria orgânica e sua influência no sistema. Fontes de fertilizantes recomendáveis e admissíveis em agricultura biológica. A reciclagem dos produtos. Compostagem. Técnicas de compostagem. A fertilização orgânica e a poluição. Protecção das plantas em agricultura biológica. Combate a pragas e doenças. O papel da luta biológica. O tratamento biológico e a limitação natural. Luta microbiológica. Vantagens e dificuldades da luta biológica. Principais grupos de auxiliares: artrópodes, nemátodos, microrganismos, vírus e vertebrados. Alimentação e maneio dos animais em MPB. O combate a parasitas e doenças dos animais. Realização de trabalho prático.
Syllabus
Concepts, principles and objectives of organic farming. Economic importance. Standards and regulation. Cultural techniques adapted to the organic production. The creation of cultural biodiversity: rotation, succession and association of cultures. Soil and plant nutrition. Maintaining and improving soil fertility. The role of organic matter. Recommended and admissible fertilizer sources in organic farming. The recycling of products. Composting techniques. Organic fertilization and pollution. Plant protection in organic farming. Fight against pests and diseases. The role of biological struggle. Biological treatment and natural limitation. Microbiological fight. Advantages and difficulties of biological struggle. Feeding and management of animals in OPM. The fight against parasites and animal diseases. Realization of practical work.
 
Unidade curricular / Curricular Unit : Enologia I / Oenology I
LAG/LAGPL1900 Ciência e Tecnologia dos Alimentos 5 ECTS
Optativa/ Optional    1ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical 30   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 30
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Conhecimentos teóricos e práticos sobre enologia. Na enologia moderna o vinho é esboçado do copo até à uva ("from glass to grape"). Pretende-se que os estudantes conheçam e saibam utilizar as ferramentas tecnológicas que hoje estão ao dispor dos enólogos para elaborar vinhos de diferentes estilos de acordo com os consumidores a que se destinam.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Theoretical and practical knowledge about enology. In modern winemaking, the wine is drawn from the glass to the grape. It is intended that students know and know how to use the technological tools that are now available to winemakers to produce wines of different styles according to consumers as intended.
Conteúdos programáticos
1. Introdução. 2. Segurança na adega 3. Composição do vinho e sua ligação com a análise sensorial. 4. Vinificação de vinhos. 5. Estabilização do vinho. 6. Colagem. 7. Filtração. 8. O uso da madeira (barricas ou alternativos) no vinho. 9. Doenças e contaminações. 10. Higienização da adega. 11. Resolução de exercícios. 12. Ensaios laboratoriais. 13. Avaliação de Boletins de análise de vinhos. 14. Introdução à prova de vinhos.
Syllabus
1. Introduction. 2. Security in winery. 3. Wine composition and sensory evaluation 4. Winemaking 5. Stabilization treatments. 6. Fining. 7. Filtration. 8. Oak use in wine. 9. Wine Diseases and contaminations. 10. Winery Sanitation 11. Problems resolution concerning winemaking. 12. Laboratory analysis. 13. Assessment analysis report 14. Initiation to wine tasting.


Unidade curricular / Curricular Unit : Culturas Arvenses / Arable Crops
LAG/LAGPL1350 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Aquisição de conhecimentos no âmbito das culturas arvenses de regadio. Os estudantes deverão ter a capacidade de aplicar e utilizar os recursos adquiridos para desenvolverem tarefas e solucionar problemas no âmbito das empresas agrícolas. Pretende-se desenvolver competências ao nível da pesquisa, seleção e organização da informação, bem como, na utilização adequada da linguagem técnico-científica. A aprendizagem terá por base as regras da produção integrada e o aumento da eficiência dos sistemas de produção arvense de regadio.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
Acquisition of knowledge in the irrigated crops. Students must apply and use the resources acquired to develop tasks and solve problems within agricultural companies. It is intended to develop skills in terms of research, selection and organization of information, as well as in the appropriate use of technical-scientific language. Apprenticeship will be based on the rules of integrated production and increasing the efficiency of irrigated crops production systems.
Conteúdos programáticos
Introdução: definições e conceitos básicos; relação das culturas arvenses com outras fitotecnias; classificação das culturas arvenses. Aspetos económicos e de mercado: o mercado mundial; a união europeia; evolução e importância económica em Portugal. Caracterização dos sistemas agrícolas nacionais em que se incluem as culturas arvenses de regadio. Caracterização técnico-cultural das culturas arvenses de regadio: girassol; colza; grão-de-bico; faveira; ervilheira; milho; sorgo e arroz. Análise económica de culturas em empresas agrícolas na região. Estudo de casos.
Syllabus
Introduction: definitions and basic concepts; relation between the irrigated crops and other activities; classification of irrigated crops. Economics and market: the global market; european union, its evolution and economic importance in Portugal. Characterization of national agricultural systems which include the irrigated crops production. Characterization technique of crops: sunflower, rapeseed; chickpeas, field bean; pea; corn; sorghum; rice. Economic analysis of crop within companies in the region. Case studies.

Unidade curricular / Curricular Unit : Fruticultura e Viticultura II / Fruit and Viticulture Production II
LAG/LAGPL1351 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se que os alunos adquiram conhecimentos e capacidades técnicas para: A compreensão do desenvolvimento dos ciclos vegetativos anuais das fruteiras e das videiras, de todas as suas fases, dos processos fisiológicos que nelas se verificam e dos factores que os condicionam e como deles depende a quantidade e qualidade da produção final, assim como das técnicas culturais utilizadas; A produção e utilização dos diferentes tipos de plantas a plantarem nas vinhas e pomares; A instalação de pomares e vinhas.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
The aim is for students to acquire knowledge and skills to: Understanding the development of vegetative annual cycles of fruit and vines in all its phases, the physiological processes that occur in them and the factors that affect them and how depends the quantity and quality of the final production, as well as cultural techniques used; Production and use of different types of plants to plant the vineyards and orchards; Installation of orchards and vineyards.
Conteúdos programáticos
Ciclo vegetativo e fenologia das fruteiras. Diferenciação floral. Abrolhamento e floração. Causas de improdutividade. Fases do crescimento dos frutos e seus condicionantes. Monda de frutos. Maturação. Colheita, conservação e normalização.
Ciclo vegetativo e fenologia das videiras. Chora. Abrolhamento. Fases de desenvolvimento do caule. Floração. Pintor. Maturação. Queda da folha. Colheita.
Propagação das fruteiras e da videira. Propagação sexuada e assexuada: Técnicas de execução da propagação sexuada e vegetativa directa e indirecta. Incompatibilidade na enxertia. Influências recíprocas nas plantas enxertadas. Tecnologia de produção de plantas de videira. Campos de pés-mães. Porta-enxertos. Enxertos-prontos. Plantas em vaso.
Instalação de pomares e vinhas. Preparação do solo. Correcções. Saneamento dos solos infectados. Sustentação dos solos de encosta. Densidade e compassos de plantação. Principais técnicas de plantação. A escolha do porta-enxerto em fruticultura e em viticultura.
Syllabus
Fruit trees growing cycle and phenology. Floral differentiation. Budbreak and flowering. Causes of unproductivity. Stages of fruit growth and its determinants. Fruit thinning . Maturation. Ripening storage and standardization.
Vines growing cycle and phenology . Weep, Budbreak. Stem development stages . Flowering. Veraison. Maturation. Leaf drop. Harvest.
Fruit trees and vine propagation . Sexual and asexual propagation: Execution
techniques of sexual and vegetative direct and indirect propagation . Grafting Incompatibility . Reciprocal influences in grafted plants. Vine plants production technology. Mother vines for rootstock. Rootstocks. Ready grafts vine plants. Vine potted plants..
Orchards and vineyards Installation. Soil preparation. Corrections. Infected soil sanitation . Sustaining slope soil. Density and plants arrangement. Planting techniques. The choice of rootstock on tree fruit growing and viticulture.
¿
Unidade curricular / Curricular Unit : Proteção Integrada das Culturas / Integrated Pest Management
LAG/LAGPL1353 Produção Agrícola 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical  15   
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 45
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
A unidade curricular tem como principal finalidade proporcionar aprendizagem, reflexão e debate, sobre proteção das plantas: meios de luta e estratégias de proteção de uma cultura em sistemas de agricultura sustentável.
Pretende-se:
Aprofundar conhecimentos no âmbito da proteção das plantas: prevenção, meios de luta e tecnologias disponíveis;
Os estudantes deverão demonstrar:
Conhecimento sobre os inimigos das culturas e a forma de limitar as populações. Conhecer técnicas de monitorização e estimativa do risco, meios de luta disponíveis alternativos à luta química, tecnologias e inovação no âmbito da luta biológica e luta biotécnica;
Conhecimento e análise crítica dos aspetos económicos;
Conhecimentos das medidas indiretas de luta e dos itinerários técnicos das culturas;
Capacidade de trabalho em equipa e outras de caráter transversal, nomeadamente comunicação oral e escrita;
Capacidade de procura de formas de aprofundar a formação técnica e científica ao longo da vida..
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
The unit has the major aim of provide scientific and technical information about plant protection (control methods and strategies) on a sustainable production basis.
The most important learning outcomes are:
knowledge about crop enemies: systematic, morphology and bioecology;
knowledge and competences to analyze the economic aspects of plant protection;
Knowledge about crop management (control methods), and crop profile techniques in sustainable programs.
Competences on team working;
Competences to develop other learning methodologies to find more information.
Conteúdos programáticos
Módulo I INTRODUÇÃO À PROTECÇÃO INTEGRADA
Conceitos e terminologia.
Evolução do conhecimento e da prática da proteção integrada em Portugal.
Princípios da proteção integrada.
MÓDULO II COMPONENTES DA PROTECÇÃO INTEGRADA
Estimativa do risco. Monitorização dos inimigos das culturas. Fatores de nocividade.
Nível económico de ataque e regras de decisão
Meios de proteção
Regulamentação na UE.
Culturais.
Genéticos.
Biológicos. Modalidades de luta biológica. Auxiliares.
Biotécnicos. Reguladores de crescimento.
Químicos. Conceitos básicos em fitofarmacologia. Nomenclatura. Classificação e composição de pesticidas. Tipos de formulação. Técnicas e material de aplicação. Importância e principais componentes do rótulo do produto. Símbolos toxicológicos (Homem e Ambiente), frases de risco e de segurança. Efeitos secundários.
MÓDULO III PROTECÇÃO INTEGRADA DAS CULTURAS
Inimigos chave. Importância regional.
NEA e regras de decisão.
Syllabus
I INTRODUCTION OF IPM
Concepts.
Scientific and technical knowledge and evolution.
Crop enemies. Economic importance
IPM principles
IPM in Portugal: recent evolution.
II IPM COMPONENTS
Risk assessment. Enemies: monitoring and sampling techniques. Economic thresholds and decision tools.
Control methods
Legal procedures. UE Directives
Cultural. Natural resources conservation. Soil, manure and water.
Genetic. Breeding and OGM.
Biological. Ecology, ecosystems and regulation. Biological control methods . Beneficial groups.
Semiochemicals. IGR. Sterile insect techniques
Chemical. Pesticides. Classification. Composition. Formulation. Application techniques. Toxicology and ecotoxicology
III IPM of IMPORTANT CROPS
Crop enemies.
Importance, Risk assessment
Economic thresholds and decision tools
Control strategies and control methods

Unidade curricular / Curricular Unit : Tecnologia e Gestão dos Recursos Hídricos / Management of Water Resources
LAG/LAGPL1200 Engenharia, Ordenamento e Ambiente 5 ECTS
Obrigatória/Mandatory    2ºS 3º ano/year
Distribuição de Horas de Contacto por tipo de Ensino / Distribution of Contact Hours by typology of education
Total 60
Teórico/ Theoretical    
Teórico Prático    Prático e Laboratorial / Theoretical practical and Practical and Laboratory 60
Trabalho de campo / Field work
Seminário / Seminar   
Orientação Tutorial / Tutorial   
Estágio / Traineeship
Objetivos de Aprendizagem (conhecimento, aptidões e competências a desenvolver pelos estudantes)
Pretende-se que os alunos conheçam alguns aspetos da atual legislação relacionada com a água. Dotar os alunos, de capacidades técnicas e científicas, que lhes permitam fazer uma correta e eficiente gestão da rega, de acordo com as características do solo, da cultura e tecnologias da rega em presença. Consolidar os conhecimentos na área do projeto e em particular para a instalação, operação, manutenção e avaliação dos sistemas de rega. Transmitir a importância das inovações tecnológicas aplicadas à rega para monitorizar e promover o uso eficiente da água quer em termos produtivos quer ambientais.
Learning outcomes of the curricular unit (knowledge, skills and competences to be developed by the students)
It is intended to provide students with the knowledge of water related legislation. It is intended to provide students with the scientific and technical skills that enable them to make a fair and efficient irrigation management according to soil, culture and existing technologies. Consolidate project knowledge especially in installation, maintenance and evaluation of irrigation systems. Enforce the importance of technological innovations to control and promote the efficient use of water in production and environment.
Conteúdos programáticos
I Necessidades hídricas das culturas, rega e gestão da rega;
1. Enquadramento legal: Recursos hídricos, origens da água de rega, qualidade da água.
2.Necessidades hídricas das culturas: evapotranspiração de referência; evapotranspiração cultural; coeficientes culturais médios e duais.
3. O balanço hídrico do solo na programação e condução da rega. Utilização de modelos de balanço hídrico.
4. Gestão da rega: recurso a modelos, à monitorização climática e à monitorização da água no solo ou na planta, tomada de decisão.
II Tecnologia da Rega.
1. Métodos e Sistemas de Rega;.
2. Rega de superfície: caracterização, métodos tradicionais e perspetivas de modernização; componentes do dimensionamento; projecto de rega.
3. Rega por aspersão: caracterização; descrição dos equipamentos e instalações; dimensionamento de um sistema de aspersão estacionário e semovente; projecto de rega.
4. Rega localizada: caracterização; descrição dos equipamentos e instalações; componentes do dimensionamento.
Syllabus
I Crop evapotranspiration, Irrigation and Irrigation Management
1. Legal framework of water resources, of irrigation practices. National water resources and irrigation water origins.
2. Crop water requirements: reference evapotranspiration, crop evapotranspiration, single and dual crop coefficients
3. Soil water balance for irrigation programming. Crop-soil water balance model application. Irrigation parameters.
5. Irrigation management: decision from the integration of soil water balance models, meteorological data, soil water and plant water status monitoring.
II Irrigation Technology.
1. Irrigation Methods and Irrigation Systems.
2. Surface Irrigation:traditional methods and perspectives of modernization.
3. Sprinkling; equipment description, dimensioning components of a stationary sprinkler system;design of a sprinkling irrigation system.
4. Drip irrigation: characterization, equipments description, dimensioning components; maintenance and operation; design of a drip irrigation system